Premierul rus Vladimir PUtin a declarat astazi ca temerile consumatorilor occidentali referitoare la posibilitatea ca Rusia si o serie de tari producatoare de gaz sa manipuleze piata sunt nefondate. „Am aflat de faptul ca anumite tari care cumpara gaz si au anumite temeri. Nu intentionam sa facem un cartel cu alte tari producatoare de gaz. Deci nu este nici un fundament pentru asemenea temeri”, a declarat premierul Vladimir Putin.

Baza temerilor la care se refera fostul presedinte este faptul ca o serie de tari producatoare au format o asociatie, numita Forumul Tarilor Exportatoare de Gaz (GECF). Din forum fac parte Venezuela, Iran, Libia, Emiratele Arabe Unite si, nu in ultimul rand, Rusia. Norvegia are calitatea de observator. Organizatia nu are inca un statut si nu si-a definit clar obiectivele. Problema care a ingrijorat tarile consumatoare este cea aceasta organizatie ar controla 73% din rezervele mondiale de gaz si 42% din productie.

„Cu toate acestea, tarile producatoare au dreptul sa isi coordoneze activitatile, deciziile si chiar sa faca schimb de informatii pentru a face totul ca sa nu fie intrerupta furnizarea de hidrocarburi la nivel global” a mai precizat Putin. El a adaugat ca, in opinia sa, obiectivul asociatiei ar fi acela de a furniza gaze neintrerupt si de a practica preturi rezonabile.