Putin a demarat procesul de încărcare a petrolului într-un tanc petrolier în portul Ust-Luga, pe malul Mării Baltice, unde ajunge conducta, apăsând un buton simbolic, relatează portalul lenta.ru.

Vasul petrolier urmează să părăsească Rusia în cursul nopţii, pentru a ajunge în portul Rotterdam, din Olanda.

"Încărcarea unui al doilea tanc petrolier este prevăzută pentru 26 martie", a anunţat monopolul rus Transneft, într-un comunicat de presă, menţionând că oleoductul funcţionează la ora actuală ‘în regim de test’.

Putin a emis, în 2008, un decret prin care ordona construirea celui de-al doilea tronson, investiţie estimată la 120-130 de miliarde de ruble (3,4-3,7 miliarde de euro).

Oleoductul, cu o lungime de 1.000 de kilometri şi o capacitate iniţială de până la 30 de milioane de tone pe an, leagă oraşul Unecia (din regiunea Briansk, la frontiera dintre Rusia şi Ucraina) cu Ust-Luga (regiunea Sankt-Petersburg, nord-vest), unde petrolul este încărcat spre export.

Proiectul trebuie să-i permită Rusiei să ocolească ţări de tranzit ca Ucraina şi Belarus, cu care a avut frecvente neînţelegeri în ultimii ani, soldate cu mai multe întreruperi temporare ale livrărilor de hidrocarburi ruseşti spre Europa.

Acest tronson trebuia să fie dat iniţial în exploatare în decembrie, dar termenul a fost amânat din cauza unor probleme la terminalul de la Ust-Luga.

"A doua fază a proiectului prevede creşterea volumului transporturilor la 38 de milioane de tone de petrol anual de acum până în decembrie 2013", a indicat Transneft.

Prima parte a BTS, care aduce la Marea Baltică petrol provenind din nordul Siberiei occidentale, funcţionează de la sfârşitul anului 2001.