A treia zi a Forumului Economic Mondial de la Davos se deschide cu două surprize. Din motive evidente, intervenția prim-ministrului italian Giuseppe Conte a fost anulată, în timp ce președintele rus Vladimir Putin, a cărui participare nu era inițial pe ordinea de zi, a ținut un discurs pe parcursul dimineții. După-amiază a venit rândul primului ministru israelian, Benjamin Netanyahu. Așteptare, de asemenea, pentru intervenția fondatorului Microsoft, Bill Gates, al cărui discurs este stabilit la ora 19:00.

Putin: Divergențele cu SUA continuă să se transforme în ceea ce este numită o spirală

Pandemia “a accelerat” schimbările structurale din “sfera economică, socială și politică a întregii lumi, care erau deja prezente înainte”, a spus Vladimir Putin, adăugând că lumea “riscă să alunece în distopie”, dacă nu vor fi înfruntate “provocările politice, economice, sociale și tehnologice pe care le impune a treia decadă a secolului al XXI-lea”.

Acordul dintre Moscova și Washington pentru prelungirea Tratatului New START pentru cinci ani este “un pas în direcția corectă” pentru reducerea tensiunilor globale, a spus președintele rus Vladimir Putin, intervenind prin video-conferință la Forumul Economic Mondial de la Davos, potrivit il Fatto Quotidiano.

“Este cu siguranță un pas în direcția corectă, dar, totuși, divergențele continuă să se transforme în ceea ce este numită o spirală”, a spus Putin. “Nu au fost încă create condițiile necesare pentru o resetare a relațiilor” dintre Rusia și Statele Unite, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după apelul telefonic între Vladimir Putin și Joe Biden, folosind termenul inventat de Barack Obama, în 2009.

Uniunea Europeană şi Rusia trebuie să revină la o agendă pozitivă

Trebuie să revenim la “o agendă pozitivă” între UE și Rusia și acesta “este un interes comun” al Moscovei și al Bruxelles-ului, “trebuie să revenim la tendințe pozitive, să creștem interacțiunile, din punct de vedere economic ca parteneri naturali”.

Protagoniștii de marți au fost cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron. Merkel a solicitat o mai bună coordonare internațională și începerea unei faze de multilateralism. Macron a subliniat necesitatea corectărilor la actualul model capitalist de dezvoltare. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a reamintit companiilor farmaceutice să respecte angajamentele privind distribuirea vaccinurilor.

Vineri sunt pe ordinea de zi intervențiile premierului indian Narendra Modi, regelui Iordaniei Abdullah II al Hussein și secretarului general al OCDE, Angel Gurria.