Când lupta pentru egalitatea în drepturi „se transformă într-o mizerie și revolte, atunci nu văd nimic bun pentru stat”, a spus Vladimir Putin, într-un extras dintr-un interviu difuzat duminică seara la canalul public de televiziune Rossia 1, după cum scrie La Libre Belgique.

În ceea ce privește „relațiile dintre populațiile albe și afro-americani”, Vladimir Putin a susținut că URSS și Rusia au „manifestat întotdeauna o mare simpatie pentru lupta afro-americanilor pentru drepturile lor naturale”.

Dar dacă această luptă, „chiar și după ce s-au comis crime, conține elemente legate de naționalismul radical, de extremism, atunci nu mai este nimic bun de așteptat”, a continuat președintele rus.

El a adăugat că aceste demonstrații sunt expresia „crizei interne profunde” din Statele Unite și că epidemia provocată de coronavirus „a scos la lumină probleme generale”.

Moartea afro-americanului George Floyd la sfârșitul lunii mai, când a fost arestat de poliția din Minneapolis, în Statele Unite, a stârnit o mare mişcare de protest în această țară împotriva rasismului și violenței polițienești.

Întrebat despre răspândirea acestor acțiuni în Europa și despre distrugerea monumentelor care onorează memoria persoanelor istorice acuzate de rasism sau colonialism, Vladimir Putin a spus că acesta este „fără îndoială un fenomen distructiv”.

Președintele rus a sugerat, de asemenea, că protestatarii doresc ca „doar medicii afro-americani să-i trateze pe afro-americani”.

El a spus că aceasta ar fi o situație imposibilă în Rusia, unde „armata, salvatorii și medicii din toată țara” au fost trimiși recent pentru a lupta împotriva noului coronavirus în Republica Rusă Daghestan, care are multe minorități etnice.

„În asta stă puterea Rusiei, forţa statului nostru multietnic”, a spus el. Vladimir Putin consideră totuși că „bazele fundamentale ale democrației americane vor permite” Statelor Unite „să iasă din această serie de crize”.