Două nave de război rusești vor efectua exerciții cu rachete în apropierea celei mai nordice conducte de gaz din Norvegia, care alimentează Europa.

Un aviz către aviatori (NOTAM) a fost emis pentru o zonă din Marea Norvegiei, la vest de Helgeland.

În apropiere de Cercul Arctic

Zona pentru care a fost emis avertisment către traficul aerian se află chiar la sud de cercul polar arctic și în proximitatea mai multor instalații offshore norvegiene.

Inclusiv Aasta Hansten, cel mai nordic câmp gazier conectat la rețeaua de conducte care alimentează Europa cu gaz natural, este vizat. Zona este activă și în ceea ce privește navigația și pescuitul.

Avertizarea NOTAM, cu referința A 0269/20, este valabilă de la primele ore ale zilei de miercuri și până în după-amiaza zilei de vineri, scrie evz.ro, cu citarea Serviciului norvegian de Informații (INS).

Nu este clar ce rachete vor testa rușii. Navele de război rusești aparținând Flotei Nordului au mai anunțat în trecut exerciții cu rachete în Marea Norvegiei, fără însă ca o rachetă să fie trasă.

Răspuns la exercițiul NATO

Printre navele militare rusești care navighează către nord se află și crucisătorul lansator de rachete „Amiral Ustinov” și distrugătorul „Vice-amiral Kulakov”.

Luna trecută, aceste două nave au participat la un exercițiu în apropiere de baza navală rusă din Marea Neagră de la Sevastopol, pe coasta Crimeei.

Săptămâna trecută, cele două nave au traversat Golful Biscaya, unde au desfășurat activități de instruire anti-submarine, în timp ce navigau spre nord, către canalul Mânecii, a informat serviciul de presă al Flotei ruse a Nordului.

Sâmbătă, navele rusești au traversat apele între Dover și Calais și au ajuns duminică în Marea Nordului, în largul coastelor vestice ale Norvegiei.

„Este evident că Rusia vrea să-și arate nemulțumirea față de exercițiul NATO Cold Response”, a declarat Haga Lunde.