”Riscurile care există în privinţa furnizării de gaze către continentul european nu au apărut din vina noastră, aşa cum s-a înţeles, ci din culpa Ucrainei, care abuzează de poziţia sa de ţară de tranzit a gazului nostru către Europa”, a spus Putin în deschiderea Forumului Economic de la Sankt Petersburg, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. Preşedintele rus a semnalat lipsa unei reacţii clare şi concise din partea Uniunii Europene faţă de neachitarea facturilor de către Ucraina şi faţă de riscurile create de Kiev în privinţa tranzitului.

”Din păcate, încă nu am primit un răspuns clar (de la UE). Dar avem încredere într-o reacţie adecvată din partea colegilor noştri, care să corespundă cu interesele noastre mutuale, ale Rusiei şi Ucrainei, dar şi ale ţărilor europene”, a spus Putin.

Ucraina nu va mai primi gaze naturale din Rusia, începând cu 3 iunie, dacă nu va plăti înainte factura, sub formă de plată în avans, pentru cantităţile furnizate începând cu 1 iunie, factură trimisă recent de către monopolul rus Gazprom omologului său din Ucraina, Naftogaz.

Putin a subliniat că datoria acumulată de Ucraina la Gazprom depăşeşte 3,5 miliarde dolari şi Kievul 'refuză să plătească, în virtutea unui contract' care a fost semnat în 2009, 'de aceleaşi persoane care sunt acum în Guvernul ţării'.

În acelaşi timp, liderul de la Kremlin a reamintit că Rusia a acordat un credit de peste trei miliarde dolari Ucrainei la finele lui decembrie 2013. Autorităţile ucrainene au afirmat că sunt dispuse să plătească circa patru miliarde dolari Gazprom, dacă preţul gazelor este redus până la 268,5 dolari/1.000 metri cubi, conform aceleiași surse, citată de Agerpres. Preţul actual pe care compania ucraineană trebuie să îl plătească pentru gazul rusesc este de 485 dolari/1.000 mc, după ce Moscova a eliminat toate discounturile acordate Kievului, după înlăturarea fostului preşedinte, Viktor Ianukovici.