Reacția sa vine după ce Departamentul american de Justiţie a publicat vineri o versiune editată a documentului judiciar în baza căruia a avut loc percheziţia FBI la locuinţa din Florida a lui Donald Trump.

Fostul preşedinte Donald Trump a respins documentul, afirmând că este  „editat consistent”.

Fostul președinte al SUA este anchetat oficial. Acesta ar deţine ilegal documente cu informaţii sensibile. Informația a fost dezvăluită vineri de către Departamentul de Justiţie al Statelor Unite.

Potrivit Reuters, la baza percheziției extraordinare efectuate de FBI din 8 august, la reşedinţa lui Trump din Florida, a stat o declaraţie pe proprie răspundere a Departamentului. Atunci, agenţii au confiscat 11 seturi de documente clasificate, inclusiv unele etichetate drept „secrete”, care dacă ar fi dezvăluite ar crea o ameninţare gravă la adresa securităţii naţionale.

Conform FBI, agenţia a examinat şi identificat 184 de documente „purtând marcaje de clasificare” care conţin „informaţii privind apărarea naţională”, după ce Trump a returnat în ianuarie 15 cutii cu documente guvernamentale. Unele documente din acele cutii erau note scrise de mână de Trump.

Percheziţia a făcut parte dintr-o investigaţie federală pentru a stabili dacă Trump a luat şi a deținut ilegal documente atunci când şi-a încheiat mandatul în ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile din 2020 în faţa preşedintelui Joe Biden, şi dacă Trump a încercat să obstrucţioneze ancheta.

„Divulgarea declaraţiei, în mod evident politică, demonstrează doar că administraţia Biden este disperată să acopere percheziţia fără precedent, inutilă şi neamericană împotriva preşedintelui Donald J. Trump”, a scris pe Twitter Taylor Budowich, purtătorul de cuvânt al fostului preşedinte,.  la foarte puîin timp după ce documentul a fost făcut public.

„Nu a existat niciun motiv pentru o percheziţie – totul este politic!”, a adăugat el.

Trump respinge documentul

Trump a respins documentul, susținând că este „editat consistent”, într-o postare pe platforma sa Truth Social. Acesta nu a confirmat dacă a păstrat documente clasificate legate de armele nucleare la proprietatea sa de pe malul oceanului, aşa cum se anunţase anterior.

Acesta a susţinut în mod repetat că a cooperat cu eforturile oficialilor Arhivelor şi ale anchetatorilor federali de a recupera documentele aduse la reşedinţa sa la sfârşitul mandatului la Casa Albă.

„Le-am oferit mult”, a scris  Trump vineri pe Truth Social.