Ștefan Răzvan a domnit în Moldova între aprilie și decembrie, sau doar până august-septembrie după unele surse, 1595. El a fost ajutat să-l înlăture pe Aron-Vodă și să ia tronul Moldovei de Sigismund Bathory, principele Transilvaniei.

„Acest Răzvan era născut în Moldova, dintr-un tată țigan și o mumă moldovancă. El intrase de tânăr în slujba în armia polonă și, deosebindu-se printr-o vitejie neobicinuita în războiul polonilor cu muscalii, fu din simplu soldat ridicat la cele mai înalte trepte ostășești de craiul Poloniei, Ștefan Bathori.

În urmă, întorcându-se în Moldova, intră în slujba lui Aron-Vodă, care îi dete rangul de aga și îl trimise, la mai 1593, sol la Sigismund Bathori”, scrie Nicolae Bălcescu în „Românii supt Mihai Voievod Viteazu”.

Domnia sa a fost scurtă, deoarece polonezii nu agreau alianța lui Ștefan Răzvan cu Transilvania și Valahia.

În vreme ce la porunca lui Sigismund Bathory, principele Transilvaniei, Ștefan Răzvan elibera Valahia de turci, armatele polone au invadat Moldova în august, aducându-l pe Ieremia Movilă pe scaunul țării.

Mihai Viteazul spunea despre domnitorul moldovean că i-ar fi furat 6.000 de galbeni, în timp ce era la Constantinopol.

Citește și Țiganii sunt puși la treabă

„E trădătorul mieu: nu ţeran, ci grădinar, a cărui mamă îmi este supusă mie. Mi-a furat şease mii de galbeni ungureşti când a fost trimes de mine la Constantinopol, iar acum mi se face frate…

În acesta, nu Domn moldovean, ci Ţigan de neam, nu e nicio credinţă. Când m-a servit pe mine, m-a înşelat, pe urmă, scoțând din Domnie pe Aron, porunceşte Moldovenilor în locul lui”, arăta Mihai Viteazul.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric