Ungaria s-a înţeles cu România. Acord final şi definitiv. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie

SURSA FOTO: Gazeta de Cluj

În ședința de joi, 25 aprilie, Guvernul a aprobat o hotărâre care vizează deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat dintre România și Ungaria. Scopul acestuia va fi de a descongestiona traficul rutier din regiune și de a facilita accesul către Ungaria și Serbia, prin Ungaria.

Guvernul a aprobat deschiderea punctului de trecere a frontierei de stat Beba Veche – Kübekháza

Mai exact, Guvernul a aprobat hotărârea privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria), completarea anexei nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 445/2002.

Totodată, a fost decisă trecerea în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a sectorului de drum județean DJ 682, împreună cu terenul aferent, care se află în domeniul public al județului Timiș și în administrarea Consiliului Județean Timiș. Această acțiune include și încadrarea acestui sector de drum în categoria funcțională a drumurilor de interes național.

De asemenea, actul normativ reglementează preluarea unui sector de drum județean din domeniul public al județului Timiș și din administrarea Consiliului Județean Timiș, transferându-l în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin intermediul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A (CNAIR).

Totodată, acest sector de drum se încadrează în categoria funcțională a drumurilor de interes național, conform comunicatului de presă emis de Guvern.

SURSA FOTO: Dreamstime

Se va construi un institut oncologic în Timișoara

Tot joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat începerea procedurilor pentru construirea Institutului Regional de Oncologie din Timișoara, un proiect esențial pentru viața a zeci de mii de pacienți din întreaga regiune. Această investiție, cu un buget de peste 230 de milioane de euro prin PNRR, va avea un impact semnificativ.

Institutul va dispune de 250 de paturi și un ambulatoriu integrat cu 26 de cabinete medicale. De asemenea, va fi echipat cu tehnologie de vârf pentru analize de laborator, imagistică, bloc operator, terapie intensivă și un centru pentru transplanturi. Această decizie vine după ce s-a aprobat deja construirea, inclusiv a dotării cu echipamente, a Spitalului de Mari Arși.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: în Banat, Timișul a fost văduvit mult prea mult timp de proiecte majore. Deși este unul din polii de creștere economică ai țării în 30 de ani, prea puțin din banii cetățenilor din județul Timiș s-au întors aici în investiții care să le facă viaţa oamenilor mai bună și prea puține investiții în infrastructură astfel încât să fie atrase și mai multe oportunități economice.

Astăzi, demarăm procedurile pentru construirea Institutului Regional de Oncologie din Timișoara. Este un obiectiv foarte important pentru viețile a zeci de mii de pacienți din întreaga zonă, o investiție prin PNRR de peste 230 de milioane de euro.

Noul institut va avea 250 de paturi și ambulatoriu integrat cu 26 de cabinete medicale. Vor fi dotări de ultimă oră pentru analize de laborator, imagistică, bloc operator, terapie intensivă și centru pentru transplant, asta după ce deja am aprobat construirea, cu tot cu aparatură, a Spitalului de Mari Arși”, a spus Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern de joi, 25 aprilie 2024.

Mai multe puteți citi aici.