Este pasarea mamifer? Raspunsul la aceasta intrebare este evident si are un premiu de 130 de milioane de euro, valoarea importurilor pentru 2005. Avicultorii asteapta intrarea in vigoare a unui ordin care sa limiteze importurile de animale vii si carne. Insa legea spune ca prin “animale” se inteleg doar “mamifere”, excluzandu-se deci pasarile. Nuanta “a scapat” avicultorilor, dar si oficialilor neimplicati direct in redactarea legislatiei, care se asteapta sa vada o reducere semnificativa a importurilor de carne de pasare. Puiul yankeu este de ani buni dusmanul numarul unu al avicultorilor. Din cele aproape 200 de mii de tone de carne de pasare importata in acest an, cam 85% provin din SUA. Nu este deci de mirare ca industria asteapta cu infrigurare data de 20 decembrie, cand va intra in vigoare un ordin ce permite importul de carne doar din abatoarele acreditate in UE. Cum doar jumatate din abatoarele americane au un astfel de statut, importurile ar putea fi drastic reduse. Chiar daca ordinul amintit nu face referire la carnea de pasare, pulpele americane beneficiiaza, in continuare, de un statut special.



“In cazul carnii din SUA si Canada, avem un protocol separat. Unitatile din aceste tari sunt inspectate de specialistii romani si nu li se cere respectarea legislatiei europene”, arata doctorul Ion Nisipasu, din cadrul Agentiei Sanitar-Veterinare.

Situatia va continua pana cand intram in UE, pentru ca se pare ca importatorii “au muschi” mai tari decat avicultorii nostri. Carnea de pasare este cel mai vandut produs alimentar provenit din SUA, importurile ridicandu-se la 35 de milioane de dolari anul trecut, dublu fata de 2002.


Continuare: