La finele lui 2011, fiecare angajat cu contract de muncă din România avea de returnat către bănci peste 5.800 de euro.
Potrivit unui calcul realizat de Capital pe baza datelor BNR şi ale Ministerului Muncii, suma este mai mare decât cea din 2007,2008 şi 2009 deşi cei trei ani sunt asimilaţi perioadei de boom al creditului. Anul în care românii au întregistrat cel mai mare nivel de îndatorare a fost 2010 când raportul între volumul total al creditelor pentru populaţie şi numărul de angajaţi activi a depăşit 6.219 euro.


Evoluţia acestui raport are două explicaţii. Prima dintre ele este scăderea numărului de salariaţii care în 2007,2008 şi 2009 se învărtea în jurul a 4,7 milioane pentru ca în 2011 să ajungă la 4,2 milioane de angajaţi. În al doilea rând, creditele de refinanţare au reuşit să compenseze oarecum lispa creditelor noi mai ales că ele generează de cele mai multe ori o majorare a sumei totale plătite de fiecare client în parte( creşte perioada de rambursare deşi rata lunară scade). Nu în ultimul rand, întârzierile la plată au adus de la sine penalizări ceea ce a făcut ca datoriile către bănci să crească.

Cum am calculat

Pentru a afla cât de îndatoraţi sunt angajaţii din România am utilizat datele Băncii Naţionale privind creditele acordate în România. Pnetru fiecarea dintre 6 ani ani analizaţi am transformat soldul creditelor în euro la cursul mediu din acel an. Rezultatul l-am împărţit la numărul de angajaţi din anul respective. Astfel am obţinbut o valoarea medie a creditului per angajat, fără a avea pretenţii de exectitate absolută dar care ne poate de o idée privind evoluţia în timp.

Ce judeţe sunt mai îndatorate

Constanţa, Cluj, şi Bihor ocupă, în ordine, primele trei locuri în ceea ce priveşte raportul dintre salariul mediu şi creditele/ cap de locuitor în timp ce Giurgiu, Dâmboviţa şi Teleorman se află la polul opus. Constănţenii sunt cei mai îndatoraţi români din perspectiva raportului între volumul de credite acordate pe cap de locuitor şi salariul mediu.
Potrivit datelor BNR şi INS analizate de Capital, fiecare Constănţean, ar avea de dat câte 6.779 de lei la bancă în condiţiile în care salariul mediu în judeţ era de 1.487 de lei la finele anului trecut. În calculul nostru nu am inclus Bucureştiul, localitate în care sunt înregistrate cu credite un număr important de persoane din alte regiuni. Imediat după Constanţa, cu 7.358 de lei pe cap de locuitor dar şi cu un salariu mediu mai mare vine judeţul Cluj iar pe locul trei se situează judeţul Bihor.
La polul opus se află Giurgiu(ultimul loc cu 1.746 de lei pe cap de locuitor sau 1,3 salarii medii), Dâmboviţa( 1.847 de lei pe cap de locuitor adică 1,5 salarii medii) şi Teleorman cu 1.925 de lei pe cap de locuitor sau 1,6 salarii medii.