”La noi, norocul pieței este tocmai sistemul bancar primitiv, care nu a permis acordarea masivă de credite, așa cum s-a întâmplat în alte părți. Aici, creditele bazate pe ipoteci au avut o acoperire de peste 80%. De exemplu, un sistem bancar foarte performant este cel din Spania, iar acolo oamenii au luat multe credite pentru imobile și, tocmai de aceea, s-a înregistrat și o depreciere masivă ”, spune acesta.
În acest context, în următorii trei ani nu vom asista la ”o îmbunătățire” a pieței, ceva care să aducă plusvaloare, mai ales din cauza puterii scăzute de cumpărare. Mai mult, punctează omul de afaceri, proiecte noi nu vor mai apărea, întrucât dezvoltatorii imobiliari nu mai primesc aproape deloc credite și nu mai există nici piață pe segmentul locuințelor care se vând “de pe planșetă”.
Potrivit lui Dragoteanu, după ce mai mulți români au pierdut zeci de mii de euro, din cauza apartamentelor pe care le-au plătit fără ca să fie construite, iar apoi dezvoltatorii respectivi au avut probleme financiare și nu au mai finalizat proiectele, acum, toată lumea a devenit mult mai reticentă.
”Produsele vandabile sunt cele din Prima Casă și se mai vând locuințele pe care le poate asimila piața, de strictă necesitate. Și s-ar mai putea vinde așa-numitele locuințe care “merită toți banii”, de exemplu, dacă ar apărea apartamente noi în zone bune, precum Domenii sau Cotroceni ori în  zone cu vedere la parc, sigur acolo s-ar vinde, dacă ar avea prețul corect”, punctează Dragoș Dragoteanu.
Proprietarul Euroest crede că, la ora actuală, ”prețul corect” din imobiliare ar fi de 1.000 de euro pe metrul pătrat într-un bloc nou (preț mediu) și de 700-800 de euro pe metrul pătrat într-un imobil vechi.
Dragoș Dragoteanu este însă de părere că prețurile locuințelor vor crește din nou semnificativ în următorii șapte-zece ani și vor ajunge chiar, în unele cazuri, să depășească chiar nivelul înregistrat în 2008, anul de boom al pieței imobiliare. Mai mult, vor apărea zone ”foarte căutate” atât în Capitală, cât și în orașele mari.
”Vor fi români bogați și mă refer aici la oameni care vor câștiga în jur de 100.000 de euro pe lună, care au familii și copii în România, și care vor dori să locuiască în București la cele mai ridicate standarde, în aceleași condiții de lux, ca la Paris sau Londra, și vor fi dispuși să plătească pentru asta și prețuri de peste 5.000 euro pe metrul pătrat în câteva zone foarte selecte”, explică antreprenorul.
Potrivit acestuia, în prezent, în România, nu există ceea ce se numește condominiu ultracentral, un bloc în care să ai un super apartament și toate dotările posibile. ”Foarte important de subliniat: noi nu avem la ora actuală apartamente de lux în adevăratul sens al acestui cuvânt”, adaugă omul de afaceri.