'Tichetele, mie imi place să le spun vouchere, pentru că este o realitate modernă, voucherele de vacanţă vor deveni iarăşi realitate. Am avut o discuţie membrii Parlamentului şi am primit promisiunea că această lege va trece cât se poate de curând aşa încât pentru a deveni mai pragmatici vă invit, şi este o invitaţie deschisă, în perioada 12-16 mai să avem întâlnire cu membrii Parlamentului, cu cei care se ocupă de Comisia de Muncă, de Comisia Economică, Comisia de Finanţe pentru a discuta acest subiect, dar şi alte legi care afectează domeniul turismului', a spus Florin Jianu. Angajaţii de la stat ar putea beneficia de tichete de vacanţă în valoare de până la şase salarii minime pe economie, adică circa 5100 de lei, se arată într-un proiect de lege care a trecut de Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor. Beneficiarii acestor tichete de vacanţă nominale le vor putea folosi numai în ţară, inclusiv în pensiuni agroturistice, şi nu le pot face cadou altcuiva.

Tichetele vor fi acordate în instituţiile publice, regiile autonome, societăţile comerciale la care statul este acţionar majoritar şi companiile naţionale. Parlamentarii susţin că această măsură înlocuieşte primele de vacanţă şi că va reprezenta un sprijin pentru operatorii din turism.

Potrivit prevederilor stabilite de comisia de deputaţi, valoarea tichetului nu poate depăşi şase salarii pe economie, adică 5100 de lei.

Agenţiile de turism pot percepe un comision de până la 10% pentru aceste tichete de vacanţă, au decis deputaţii

Tichetele de vacanta au fost introduse in 2009, inițiativa fiind susținută de ministrul de atunci, Elena Udrea, prin ordonanta de urgenta, pentru angajatii din sectorul public si privat, decizia de acordare fiind la latitudinea angajatorului in functie de bugetul disponibil. Tichetele aveau valori nominale de 10, 20, 30, 40 si 50 lei.

Ulterior, insa, in contextul crizei economice, prin legea bugetului pe 2010 institutiilor publice li s-a interzis sa mai acorde angajatilor atat tichete cadou, tichete de masa, cat si tichete de vacanta. Interdictia a fost prelungita suuccesiv pentru urmatorii doi ani.

 

Sursa: Agerpres