Dacă la finele primului semestru, costul cu provizioanele de risc se situau la 1,094 miliarde lei, după primele nouă luni acesta a urcat la 1,636 miliarde lei, cu 522 milioane lei.
Astfel, costul cu provizioanele a mușcat semnificativ din profitul operațional obținut de BCR în perioada iulie-septembrie, de 629 milioane lei, ceea ce a făcut până la urmă ca profitul net să se situeze la doar 3,1 milioane lei.
Chiar dacă rata creditelor neperformante a continua să urce, de la 29,2% la finele lunii iunie 2013, până la 29,6% la sfârșitul lunii septembrie, stocul creditelor neperformante a scăzut pentru prima oară din 2008 încoace, pe fondul scăderii soldului total de credite.
Dacă după primele șase luni, soldul creditelor acordate de BCR se situa la 50,945 miliarde lei, la finele primelor nouă luni stocul era de 48,865 miliarde lei.
Astfel, creditele neperformante ajungeau la 14,464 miliarde lei în septembrie 2013, față de 14,875 miliarde lei, în iunie 2013.

„Eforturile noastre de redresare a băncii devin vizibile: restructurarea afacerii este finalizată, stocul total de credite neperformante a scăzut pentru prima oară din anul 2008, iar portofoliul de credite se reechilibrează în favoarea creditelor acordate în monedă locală. În condiţiile unui context din piaţă stabil şi predictibil, vom putea să ne concentrăm din ce în ce mai mult pe o creştere sănătoasă, urmărind un echilibru adecvat între riscuri şi venituri. Cele 9 miliarde RON capital alocat pentru a susţine grupul BCR, ne asigură o poziţie solidă de a creşte afacerea şi a sprijini economia românească,” a declarat Tomas Spurny, Preşedinte Executiv al BCR.