Demonstranţii au umplut pieţe ale oraşelor spaniole într-un val de revoltă contra măsurilor de austeritate ale guvernului, marcând o schimbare după ani de răbdare asupra unei crize economice de lungă durată.

Martori oculari au declarat că cel puţin 20.000 de persoane s-au instalat în piaţa Puerta del Sol din inima Madridului vineri seară şi multe altele se îndreptau acolo, o provocare contra unei legi împotriva evenimentelor politice în ajunul alegerilor, ce intră în vigoare la miezul nopţii.

Curtea Supremă a menţinut vineri seară interdicţia asupra demonstraţiilor, dar se aşteaptă ca poliţia să nu o pună în aplicare şi să provoace ciocniri ce i-ar afecta pe socialişti.

‘Pentru a rezolva o problemă poliţia nu ar trebui să creeze o altă problemă’, a declarat reporterilor ministrul de interne Alfredo Perez Rubalcaba.

Primul ministru Jose Luis Rodriguez Zapatero, care a eşuat să ţină în frâu cea mai mare rată a şomajului din Uniunea Europeană la 21,3 la sută, a declarat că îi respectă pe protestatari, semnalând de asemenea
că nu doreşte pedepsirea mişcării.

Protestatarii au cerut populaţiei să nu voteze duminică cele două principale partide, socialiştii şi opoziţia de centru-dreapta Partidul Popular.

Duminică, spaniolii vor alege 8.116 consilii municipale şi 13 din 17 guverne regionale, iar socialiştii sunt de aşteptat să sufere pierderi majore.

Spania s-a luptat să iasă din recesiune. Colapsul sectorului de construcţii şi o scădere bruscă a cheltuielilor de consum i-au lovit dur mai ales pe tineri – 45 la sută din cei între 18 şi 25 de ani sunt şomeri.

SURSA: Agerpres