Demonstraţiile pun presiune pe Kremlin, însă nici nu poate fi vorba despre acceptarea vreuneia dintre cerinţele demonstranţilor, repetarea alegerilor sau renumărarea voturilor de la scrutinul parlamentar din 4 decembrie. Opoziţia rusă susţine demonstraţiile, scrie Wall Street Journal, încercând să reducă şansele lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale programte pentru luna martie. „Vom aduna milioane de oameni. Putin n-are nicio şansă – în martie toată lumea va vedea că împăratul n-are haine”, a scris pe Twitter Boris Nemţov unul dintre liderii opoziţiei.
La Moscova, unde autorităţile au hotărât să nu interzică manifestaţiile, zecile de mii de protestatari au fost supravegheate de cca. 17.000 de poliţişti. „Suntem aici pentru că suntem sături de minciuni”, spune Konstantin Pehotin, un student în vârstă de 20 de ani. „N-am mai participat la o demonstraţie de mult timp. Oamenii chiar s-au trezit. Autorităţile nu mai pot ignora atâta lume”, spune şi Ghenadi Gudkov, parlamentar din partea partidului de opoziţie Just Russia, participant la manifestaţii.
De celalaltă parte, răspunsul Kremlinului a fost precaut: „Am fost astăzi martorii unui protest democratic a unei părţi a populaţiei nemulţumite de rezultatele oficiale ale alegerilor de zilele trecute. În ultimele zile am avut de asemenea demonstraţii ale altor segmente ale populaţiei care susţin aceste rezultate. Respectăm punctul de vedere al protestatarilor, auzim ce se spune şi vom continua să-i ascultăm”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al premierului Vladimir Putin.
Potrivit lui Serghei Markov, senior al partidului de guvernământ Rusia Unită care a obţinut puţin peste 49% din voturile de pe 4 decembrie, protestele vor forţa Kremlinul să asculte cererile pentru mai multă concurenţă în sistemul politic. Oricum, spune acesta, Putin este încă cel mai popular politician rus şi are încă un oponent real.  „25.000 – 30.000 de manifestanţi sunt un rezultat bun, dar nu excepţional. Nu poţi face o revoluţie din asta”, conchide Markov.

Te-ar putea interesa și: