După haosul creat în Statele Unite ale Americii, protestele împotriva rasismului au ajuns și în Europa.

Mii de oameni s-au adunat duminică în Bruxelles, capitala Belgiei și a Uniunii Europene, pentru a protesta împotriva rasismului şi a violenţei poliţiei.

”A fost o experiență interesantă”

Este un răspuns al europenilor la protestele violente declanșate în SUA după uciderea lui George Floyd, cetățeanul american de culoare care a decedat în urma intervenției extrem de agresive a unui polițist alb asupra sa.

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a încercat să explice care sunt resorturile ce stau în spatele declanșării unor astfel de manifestări de furie a populației, chiar și în capitala Europei.

”A fost o experiență interesantă. Furia manifestanților s-a îndreptat spre magazine, au fost peste 10 mii de persoane în centrul Bruxelles-ului, nu au ajuns în zona instituțiilor europene.

”Sunt furii combinate ale populației”

Bruxelles-ul este recunoscut pentru toleranță, aici e o educație care s-a cultivat în ultimii 20 de ani. Această furie extraordinară a periferiei împotriva centrului rezidă după trei luni de izolare, sunt furii combinate ale populației”, a declarat Rareș Bogdan, după ce a participat la protest.

Referitor la protestele din America, europarlamentarul consideră că acolo se încearcă să se rezolve o problemă politică prin proteste, scrie realitatea.net.

”Este șocant să văd ce se întâmplă în America. Este o reacție firească împotriva unui abuz, dar este un caz izolat. Decizia de a desființa poliția este o chestiune extrem de gravă pentru un stat.

”Este un război stânga-dreapta”

Democrații radicali s-au cățărat și se poziționează anti-Trump pe reacția oamenilor. Este un război stânga-dreapta. Părerea mea este că războiul în America este unul împotriva lui Donald Trump.

Încearcă să-și rezolve o problemă politică. La Bruxelles nu a fost o reacție firească, este clar că au fost implicate și alte forțe deoarece ura a degenerat în cel mai democratic loc, repet”, a spus Rareș Bogdan, conform sursei citate.

Cât despre ecoul protestelor în România și încercările de ieșiri în stradă autohtone, cu lozinca ”black lives matter”, Bogdan este categoric:

”Aici e o chestiune în care cineva încearcă să se cațere pe un conflict mondial. Derapajele trebuie combătute.

Cei care își închipuie că pot sfida statul, îi asigur că nu se va întâmpla în România. Am mare încredere în Marcel Vela, Liviu Vasilescu și Bogdan Despescu și vor sancționa orice derapaj al oricărui subordonat”, a afirmat Rareș Bogdan.