Protest în Piața Victoriei: Corupția ucide

Protest pentru Sebi și Roberta. Sâmbătă seara, aproximativ 200 de persoane îmbrăcate în tricouri albe s-au adunat în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva modului în care este gestionat dosarul accidentului de la 2 Mai. Participanții au purtat pancarte pe care scria „Corupția ucide”. De asemenea, au aprins lumânări în memoria lui Sebi, băiatul ucis în tragedia de la 2 Mai.

”Cel mai iubit dintre pământeni este acum înger. Îţi vom face dreptate”, ”Corupţia ucide” şi ”Greşeala se plăteşte” sunt doar câteva dintre mesajele scrise pe pancarte de cei aproximativ 200 de manifestanţi din Piaţa Victoriei din Capitală.

La ora 19:00 a început evenimentul organizat de asociația „Tânărul de azi, schimbarea de mâine”. Acțiunea reprezintă un protest împotriva modului în care este gestionat procesul în care este inculpat Vlad Pascu.

Organizatorii au transmis că au observat că statul român a demonstrat încă o dată cât de multe minusuri există și de ce ei cred că trebuie să își exprime punctul de vedere. Ei au menționat că pe 4 aprilie s-a declarat „prima victorie” pentru Vlad Pascu, lucru care, în opinia lor, arată ce este prioritar în stat și cât de interpretabile sunt legile.

De asemenea, au subliniat că, în opinia lor, justiția nu este de partea lor, ci pare să fie orientată spre apărarea celui acuzat. Au exprimat și nemulțumirea că justiția nu a analizat fiecare aspect important, ci a pus întrebări care, după părerea lor, nu își aveau locul într-o sală de judecată.

Totodată, au menționat că în urma accidentului care a dus la decese, judecătoarea s-a întrebat dacă una dintre victime era prezentă în sala de judecată, aspect pe care ei îl consideră nepotrivit. Au concluzionat că ei, dar și cei pentru a căror dreptate luptă, nu merită acest tratament din partea sistemului judiciar.

”Statul român ne-a mai demonstrat încă o dată cât de multe minusuri există şi de ce noi trebuie să ne spunem cuvântul! Pe 4 aprilie, s-a declarat «prima victorie» pentru Vlad Pascu, ceea ce ne demonstrează ce primează în stat şi cât de interpretabile sunt legile. (…) Justiţia nu este de partea noastră, ci pledează pentru apărarea vinovatului. Justiţia nu a luat fiecare aspect important în considerare, ci a ales să pună întrebări ce nu îşi au locul într-o sală de judecată. În urma accidentului ce a soldat cu victime, judecătoarea se întreabă dacă una dintre victime este în sală. Noi, dar şi cei pentru a căror dreptate luptăm, nu merită asta”, este mesajul transmis de organizatori.

Dreptate pentru Sebi și Roberta în cazul 2 Mai

Oragnizatorii susţin că statul trebuie să ofere cetăţenilor săi siguranţă pe străzi.
”Cum aceasta nu există, facem apel la toţi cetăţenii să fie alături de noi pentru a ne spune cuvântul şi pentru a le face dreptate lui Sebi şi Robertei”, afirmă organizatorii protestului.
Pe 4 aprilie, Judecătoria Mangalia a respins cererea de schimbare a încadrării juridice în omor calificat. Părinții victimelor au criticat comportamentul judecătoarei din dosar, Ioana Ancuța Popoviciu. Ei au dezvăluit jurnaliștilor că atunci când aceasta a intrat în sală, ar fi fost surprinși să o vadă mestecând gumă. Mai târziu, au menționat că judecătoarea a cerut buletinul tânărului decedat în accidentul rutier, fără să știe că acesta a decedat.