Chiriile medii solicitate de proprietari pentru apartamentele construite înainte de 1990 au fost, în noiembrie, în creştere, menţinându-se, astfel trendul lunii octombrie.

După ce în octombrie chiria medie a garsonierelor din Bucureşti scăzuse uşor, ajungând la 225 euro/lună, în noiembrie, chiriaşilor li s-a solicitat o chirie de 228 de euro, cu 1% mai mare raportat atât la un interval de 30 de zile, cât şi în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Apartamentele de două camere au fost singurele a căror chirie a stagnat în noiembrie faţă de luna octombrie. Chiria a ‘îngheţat’ de două luni pe acest segment la 315 euro, un nivel cu 1% mai mic comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011.

O creştere a nivelului chiriei de la o lună la alta se observă şi în cazul apartamentelor de trei camere. Dacă în luna octombrie chiria medie era de 430 euro/ lună, în noiembrie, proprietarii au crescut pretenţiile cu aproximativ 1%, chiria medie ajungând la 436 euro. Chiar şi în aceste condiţii, nivelul este cu 3% sub cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2011, statisticile indicând la acel moment o chirie medie de 448 euro.

În noiembrie, chiria medie lunară pentru apartamentele de patru camere a trecut de pragul de 650 euro. Numărul mic de oferte pentru acest tip de unităţi nu exercită presiune asupra chiriilor medii, variaţiile de preţ fiind din această cauză mai accentuate. Tendinţa de creştere pe un interval de 30 de zile nu se menţine, însă, raportat la aceeaşi perioadă a anului 2011, când proprietarii solicitau o chirie cu 8% mai mare, în jurul a 710 euro.

Luna noiembrie a adus pe piaţa închirierilor rezidenţiale din Capitală o ofertă cu 16% mai bogată faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. Datele Anunturiparticulari.ro indică un număr total de 2.426 apartamente scoase pentru prima oară la închiriere de proprietari în luna noiembrie, cu 330 mai multe decât în urmă cu un an.

Portofoliul de apartamente de două camere nou intrate pe piaţă la închiriere se menţine şi în noiembrie peste cota de 1.000 de unităţi, ajungând la 1.015 apartamente, cel cu trei camere s-a îmbogăţit cu încă 475 de unităţi, iar pe segmentul garsonierelor, proprietarii au venit cu 822 de oferte noi. Proprietarii apartamentelor de patru camere din Bucureşti au oferit în noiembrie spre închiriere 114 de noi unităţi.
Sursa: Agerpres