„În luna mai, Policolor a semnat un precontract de vânzare a terenului pe care este localizată fabrica în favoarea unui dezvoltator imobiliar român pentru 22 mil. euro, din care 11,4 mil. euro au fost încasați până la sfârșitul lunii iunie, când Policolor a livrat aproximativ jumătate din teren cumpărătorului, rămânând cu 0,7 mil. euro cu titlu de avans pentru restul lotului, care se va vinde în 2019, când restul de 9,9 mil. euro ar trebui încasați“, se precizează în raportul financiar al companiei.

Revista Capital a scris în exclusivitate că terenul a fost cumpărat de omul de afaceri Raul Ciurtin, alături de Alina Codruţa Dobra şi Călin Gabriel Dobra și că investitorii intenționează să dezvolte aici un proiect imobiliar comercial. Capital estima atunci tranzacția la circa 19 mil. euro, pe baza unei oferte anterioare primite de acționarii fabricii, însă prețul s-a dovedit a fi superior.

CITIȚI ȘI Cu banii de la Lactalis, Raul Ciurtin a cumpărat terenul Policolor şi face un proiect imobiliar

Contractul de vânzare a fost semnat în 30 iunie în favoarea unei firme deţinute indirect şi în cote egale de familia Ciurtin, pe de o parte, şi Alina Codruţa Dobra (46 de ani) şi Călin Gabriel Dobra (48 de ani), de cealaltă parte, potrivit datelor înscrie în Cartea Funciară şi în Monitorul Oficial.

Raul Ciurtin, alături de soţia sa Lorena Beatrice, au obţinut anul trecut circa 31 mil. euro din vânzarea pachetului de 44,9% deţinut la Albalact, firmă fondată de familia sa. Averea familiei Ciurtin este evaluată în ultima ediţie a Top 300 Capital Cei Mai Bogaţi Români la 46-48 mil. euro.

Francezii de la Lactalis, care au cumpărat acţiunile, au mai plătit circa 16,7 mil. euro şi pentru pachetul de 25,4% din Albalact deţinut de Reconstruction Capital II.

Compania Reconstruction Capital II deţine 40% din Policolor şi 63% din complexul hotelier Zenith din Mamaia. Familia Florescu, rezidentă în Londra, deţine 49% din compania de investiţii Reconstruction Capital II Ltd (RC2), asumând conversia tuturor obligaţiunilor convertibile în acţiuni. În această primăvară, Florescu a mai câştigat circa 13 mil. euro din vânzarea companiei de recuperare creanţe Top Factoring către Intrum Justitia AB.

 

Fabrica se mută

Veniturile operaționale ale Policolor au crescut cu 9,4% în primul semestru al acestui an, de la 30 mil. euro la 32,9 mil. euro, în timp ce profitul brut de 1,8 mil. euro a fost superior câștigului de 1 mil. euro înregistrat în aceeași perioadă din anul anterior, potrivit raportului financiar citat.

Strategia Policolor prevede ca banii încasaţi din vânzarea terenului să fie utilizaţi pentru construcţia unei noi fabrici ce urmează să fie amplasată în spatele magazinului Dedeman Valea Cascadelor din cartierul Militari. În acest sens, în ianuarie 2015, producătorul a cumpărat un teren de 2,5 hectare ce a aparţinut companiei Chimester şi a demarat procesul de autorizare premergător construcţiei. Reprezentanţii Policolor au estimat costul de construcţie, incluzând terenul, la 6,4 mil. euro.

Pe lângă linia de producţie de vopsele şi lacuri pentru industria auto, cu o capacitate de 4.000 de tone pe an, care urmează să fie mutată din Pallady în Militari, Policolor intenţionează să pună în funcţiune şi o linie secundară pentru producţia de vopsele pe bază de apă cu o capacitate de 5.000 de tone/an/schimb de producţie. Inaugurarea noii facilităţi a fost reprogramată pentru anul 2018.