Promateris a redus cu peste 500 tone emisiile de carbon

Promateris și-a asumat angajamentul de a adopta practici sustenabile și de a contribui la reducerea amprentei de carbon. În august 2023, compania a finalizat instalarea unui sistem fotovoltaic cu o capacitate de 1 MWp pe acoperișul fabricii sale din Buftea. Acest proiect face parte din eforturile Promateris de a trece la utilizarea energiei regenerabile și de a reduce impactul asupra mediului.

Acest sistem generează aproximativ 19% din necesarul de energie al companiei, contribuind la reducerea emisiilor de carbon și ajutând la producția de ambalaje cu o amprentă redusă de carbon.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul unui grant din partea EEA & Norway Grants. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 1 milion de euro, din care 597.000 de euro reprezintă fonduri norvegiene nerambursabile. Instalarea centralei fotovoltaice a fost realizată de către compania românească Simtel, iar proiectul a fost implementat în parteneriat cu compania norvegiana Norsk Energi.

Promateris_parc fotovoltaic
SURSA FOTO: Promateris

Rezultate 9 luni de la implementare

În urma implementării sistemului fotovoltaic, Promateris a înregistrat următoarele rezultate semnificative într-un interval de 9 luni:

  1. folosind energia solară pentru producția de ambalaje biodegradabile și compostabile, compania și-a redus dependența de sursele de energie bazate pe combustibili fosili.
  2. în 9 luni de la instalare, Promateris a redus emisiile de carbon cu 510.086 kg, reprezentând echivalentul emisiilor a 112,45 de mașini pe parcursul unui an. Acesta este un pas semnificativ către atingerea obiectivelor de decarbonizare ale companiei.
  3. reducerea cu 20%  a costurilor cu energia electrică, având un impact pozitiv direct asupra eficienței financiare a companiei.
centrala fotovoltaica Promateris
SURSA FOTO: Promateris
parc fotovoltaic_Promateris
SURSA FOTO: Promateris

Obiective de decarbonizare

Reducerea emisiilor de CO2 este una din cele mai importante ambiții ale grupului industrial Promateris, care și-a propus ca până în 2030 să folosească exclusiv surse de energie electrică verzi.

Promateris demonstrează, prin acest proiect de instalare a panourilor fotovoltaice, că se poate atinge echilibrul între dezvoltare economică și protecția mediului înconjurător. Angajamentul său ferm față de sustenabilitate și inovație îi poziționează în fruntea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice și de construire a unui viitor mai verde și mai durabil. De asemnea, grupul industrial se plasează ca un model de bune practici în zona companiilor care au obiective de decarbonizare a activităților.

Promateris reduce emisiile de carbon folosind energia solară
SURSA FOTO: Promateris