Guvernul va solicita acordul Comisiei Europene pentru derularea proiectului Roşia Montană, principala problemă fiind legată de utilizarea cianurilor în exploatarea minieră.

„Exploatarea cu cianuri este principala problemă legată de acest program. Derularea proiectului depinde de acordul Comisiei Europene”, susţine Mediafax care citează surse oficiale.

Programul de guvernare al viitorului Cabinet prevede reevaluarea proiectului Roşia Montană, dar pe baza unor expertize interne şi internaţionale, concomitent cu realizarea unei strategii naţionale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice.

Varianta „soft”

0-44520-rosiamontana4.jpgProiectul Roşia Montană a fost inclus astfel în programul de guvernare, dar într-o formă „atenuată”, după negocierile dintre ministrul nominalizat pentru portofoliul Economiei, Adriean Videanu (PDL), şi cel nominalizat pentru Mediu, Laszlo Borbely (UDMR), au declarat surse oficiale.

Ministrul desemnat al Economiei, Adriean Videanu, anunţase încă de săptămâna trecută că va include proiectul minier de la Roşia Montană în programul de guvernare şi că vrea ca acesta să înceapă cât mai curând posibil, cu actualul investitor, compania canadiană Gabriel Resources.

La audierile de astăzi din comisiile parlamentare de specialitate pentru viitorul Cabinet, Videanu a afirmat că doreşte renegocierea deţinerilor statului român în cadrul proiectului Roşia Montană şi că, România, beneficiind de aceste resurse minerale şi având o piaţă la dispoziţie care este piaţa unică, nu are dreptul să rateze valorificarea acestor resurse minerale pe o piaţă extrem de facilă.

SURSA:
Mediafax
DETALII: Citeşte şi Preţul aurului de la Roşia Montană: aşteptare, deznădejde şi suspiciune