Ministrul a spus că acordul încheiat între compania bulgară de electricitate NEK şi grupul rus Atomstroyexport a expirat, iar negocierile care se poartă în prezent nu au nicio bază legală. Traikov crede că proiectul Belene are un mare defect. La început a fost semnat un acord prin care partea bulgară se obligă să plătească 673 milioane de euro fără să fie cunoscut preţul final al centralei.

Întrebat dacă compania americană Westinghouse ar putea să se alăture proiectului, Traikov a exclus această posibilitate, notând că în acest caz toate investiţiile făcute ar fi pierdute, iar lucrările ar începe de la zero. În schimb, Traikov a sugerat că Westinghouse ar putea construi un nou reactor la centrala existentă de la Kozlodui.

De câteva zile, compania bulgară de electricitate NEK şi grupul rus Atomstroyexport poartă negocieri cu uşile închise, în încercarea de a extinde termenul limită până la care trebuie luată o decizie cu privire la proiectul centralei nucleare de la Belene. 31 martie 2011 a fost termenul limită până la care trebuia semnat un acord definitiv între NEK şi Atomstroyexport, pentru construirea centralei nucleare de la Belene. În urma incidentului de la Fukushima, autorităţile bulgare au cerut ca acest termen limită să fie prelungit cu trei luni, perioadă în care să fie luată o decizie definitivă. Cu toate că conţinutul negocierilor nu este cunoscut, se presupune că partea rusă nu este de acord cu această prelungire şi insistă că acordul să fie semnat cât se poate de repede.

În anul 2009, Bulgaria a suspendat construcţia centralei nucleare de 2.000 de megawaţi care urmează să fie realizată pe malul Dunării, în apropierea oraşului Belene. Centrala urmează să fie dotată cu două reactoare de 1.000 MW fiecare şi va fi construită de compania rusă Atomstroyexport. Planurile iniţiale prevedeau ca statul bulgar, prin Compania Naţională electrică NEK, să deţină o participaţie de 51% în viitoarea centrală. Restul de 49% urma să fie vândut companiei germane RWE. După ce însă în luna octombrie 2009 grupul RWE s-a retras din proiect, ministrul bulgar al Economiei şi Energiei Traicio Traikov a declarat că Bulgaria va căuta alţi investitori.
SURSA: Agerpres