Conform datelor INS, numărul de înmatriculări de autoturisme a fost pentru trimestrul II de aproape 70.000 de unități, în creștere cu peste 12% față de perioada aprilie-iunie 2013.

De la jumătatea lunii aprilie a intrat în vigoare programul Rabla, aceasta fiind una dintre explicațiile creșterii ne-au comunicat reprezentanți din sectorul auto.

În urmă cu două săptămâni, Mihai Cune, business manager la Autovit.ro, susținea că programul Rabla poate aduce peste 25% din vânzările de autoturisme noi în România, în 2014, comparativ cu anul trecut, când contribuţia sa a fost sub 20%. Mihai Cune a apreciat că această creştere din primul semestru s-a datorat faptului că Programul Rabla a început la timp, iar prin modul său de desfăşurare în acest an nu s-au mai pierdut tichete, ca în anul anterior. De asemenea, distribuitorii auto au venit cu oferte foarte bune din punct de vedere al preţului, pentru o serie de modele de automobile, în special de la mărcile SEAT, Ford şi Hyundai.

Totuși, trebuie precizat faptul că datele INS se referă la toate înmatriculările de autoturisme atât noi cât și second-hand. Astfel, potrivit datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule, în primul semestru numărul de autoturisme noi înmatriculate a reprezentat doar un sfert din numărul total de înmatriculări. Astfel, în primele șase luni au fost înmatriculate 31.225 de autoturisme noi, cu 27% mai mult decât cele raportate în perioada ianuarie-iunie 2013.

În perioada menționată, înmatriculările de autoturisme second-hand au scăzut cu 3%, de la 101.735 unități, din primul semestru al anului trecut, la 98.633 unități în primele șase luni ale acestui an.