Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că o parte din banii pentru programele de investiţii rămaşi necheltuiţi de MS se vor duce către bugetul naţional, urmând să fie redistribuiţi ministerelor care au nevoie.

"Noi avem un proiect foarte important care se derulează de mulţi ani şi care a avut multe sincope ca urmare a unei finanţări discontinue. Şi mă refer aici la proiectul cu Banca Mondială pe unele maternităţi. Pentru că banii nu au fost asiguraţi totdeauna la timp, constructorii şi-a făcut şi ei socotelile lor. Pentru că mulţi ani au avut din păcate neşansa să facă lucrări şi să nu fie decontate ulterior, nu s-au mai apucat de lucru până când banii nu au fost puşi în buget. Noi acum suntem la faza la care am pus nişte bani în buget la rectificarea din vară, constructorii nu îşi mai pot duce până la capăt lucrările ca să poată să fie decontate. ", a explicat ministrul.

El a susţinut că unul dintre ministerele care au nevoie de bani la rectificarea bugetară este cel de Interne, care nu are banii necesari pentru acoperirea plăţii salariilor. "Ştiu, de exemplu, de la colegul meu, de la ministrul Stroe, că ei nu au banii de salarii până la sfârşitul anului pentru poliţişti", a spus Nicolăescu.
Situaţia trenează încă de la începutul programului: Banca Mondială a avertizat în repetate rânduri România că roică să plătească penalităţi şi să piardă finanţarea pentru acest program crucial de investiţii, spunea fostul ministru al sănătăţii, Ion Bazac încă din 2010, adăugând că problemele existau încă din 2004.
Anul acesta, fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Irimie a declarat că programul de reabilitare a maternităţilor finanţat printr-un credit de la BEI a fost blocat în acest an, 21 de maternităţi fiind afectate de lucrările începute, care pun în pericol viaţa mamelor şi a nou-născuţilor. Acesta a adăugat că secretarul de stat Gheorghe Gherghina nu a prevăzut "spaţiu fiscal" în bugetul pentru acest an pentru acest proiect.
Haosul de la stat ajută maternităţile private

Între timp, numărul femeilor educate care au ales să nască la spitale private s-a dublat în ultimii trei ani, ajungând la 32% din totalul naşterilor. Drept urmare, operatorii mizează tot mai mult pe maternităţi private. De ce ar alege o femeie însărcinată să plătească de cinci ori mai mult pentru o naștere la privat în loc să apeleze la una dintre numeroasele maternități de stat? Pentru confortul, igiena, amabilitatea medicilor și dotările moderne ale acestor unităţi, arată un studiu GfK. Mai mult, prin încheierea unor contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, privații pot deconta în jur de 20% din costul nașterii, dacă viitoarea mamă este asigurată.
O naștere „gratuită“ în spitalele de stat ajunge să coste aproape la fel de mult ca la unul privat, din cauza plăților informale
Operatorii privați au observat potențialul din această zonă și au înființat numai în ultimii doi ani, cinci maternităţi private atât în Capitală, cât şi în alte oraşe din ţară.