Programul de guvernare al viitorului Cabinet prevede reevaluarea proiectului Roşia Montană, dar pe baza unor expertize interne şi internaţionale, concomitent cu realizarea unei strategii naţionale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice.

Proiectul Roşia Montană a fost inclus astfel în programul de guvernare, dar într-o formă „atenuată”, după negocierile dintre ministrul nominalizat pentru portofoliul Economiei, Adriean Videanu (PDL), şi cel nominalizat pentru Mediu, Laszlo Borbely (UDMR), au declarat surse oficiale.

Întrebat de presă dacă programul Roşia Montaa a fost inclus în programul de guvernare, premierul desemnat Emil Boc a arătat că este vorba de „reevaluarea proiectului”, fără a se şti dacă se va aproba sau nu.

„Depinde de expertizele care ne vor fi oferite. Expertizele cerute de lege, interne şi internaţionale, care sunt aplicabile unui asemenea proiect”, a spus Boc.

Sursele citate arată că programul a fost inclus într-un capitol denumit „Realizarea unei strategii naţionale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice şi reevaluarea proiectului Roşia Montană”.

Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a declarat vineri că va include proiectul minier de la Roşia Montană în programul de guvernare şi vrea ca acesta să înceapă cât mai curând posibil, cu actualul investitor, compania canadiană Gabriel Resources.„Vreau pornirea acestui acestui proiect cât mai curând posibil”, a afirmat Videanu.