Astfel, în urma discuțiilor, s-a convenit ca în Programul de guvernare al noului Cabinet să fie prevăzută creşterea veniturilor populaţiei, în funcţie de resursele economiei, surse politice precizând că măsura va fi luată prin majorare directă sau prin reducerea CAS şi indexări de pensii.
În plus, ar putea fi adoptat un act normativ pentru amnistierea fiscală a funcţionarilor care au beneficiat de sporuri pe care acum Curtea de Conturi le-a depistat a fi ilegale. Astfel, noul Cabinet s-a angajat, prin Programul de guvernare, să aprobe în acest an proiectul legii privind amnistia fiscală pentru funcţionarii publici, după ce UDMR a solicitat aplicarea acestei măsuri pentru funcţionarii publici obligaţi de Curtea de Conturi să restituie sporurile salariale. ”Vom veni cu un proiect în acest sens. Este vorba de funcţionarii care, nu din vina lor, ci din cauză că au un contract colectiv, au primit unele sporuri, iar acum, după doi ani, Curtea de Conturi a descoperit treaba aceasta. Sunt peste 300.000 de bugetari în această situaţie”, a precizat vicepreședintele UDMR și ministru al Mediului, Laszlo Borbely.
Liderii UDMR au mai obținut, în urma negocierilor din aceste zile, și promisiunea ca noul Guvern să înfiinţeze o instituţie de formare continuă pentru ”perfecţionarea” actului de predare în limba maghiară, să constituie structuri cu predare în limba minorităţilor la universităţile multiculturale şi multilingve, dar şi să finanţeze în mod diferenţiat studiile de masterat.
În ceea ce privește reforma sănătății, noul Program de guvernare spune doar că acestea vor continua, dar nu este avută în acest an adoptarea unei noi legi a sănătății.
Vezi aici Programul de guvernare.