Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, a analizat, până în prezent, 21.293 de dosare în cadrul programului Casa Verde, din totalul de 23.938 de dosare depuse şi care au rămas neanalizate. În ceea ce priveşte ultimele 2.597 de dosare depuse în cadrul proiectului blocat la nivelul anului 2011, acestea vor fi analizate până la sfârşitul anului, potrivit Ministerului Mediului.

Din cele 21.293 de dosare analizate, 16.937 au fost acceptate şi 4.556 respinse.

"Au fost deja semnate 5.094 de contracte, dintre care au fost trimise 1.995 cereri de tragere către AFM. În plus, vorbim despre 191 contracte pentru persoane fizice care au fost decontate, în valoare de 1.145.342 lei şi două contracte pentru persoane juridice, în valoare de 995.383 lei", a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi, citat în comunicatul Ministerului Mediului.

Reprezentanţii AFM au precizat cele 5.094 de contracte semnate sunt în valoare de 30.564.000 de lei şi că a prevăzut bugetul necesar pentru plata tuturor contractelor aprobate în cadrul programului Casa Verde.

"Aşa cum am anunţat iniţial, anul acesta finalizăm toate dosarele din acest program şi creăm toate condiţiile pentru a se putea demara, încă de la începutul anului viitor, o sesiune nouă de proiecte. Casa Verde trebuie regândită, deoarece tehnologiile au evoluat şi sunt disponibile mai multe soluţii pe piaţă, însă cred în continuare că acest program reprezintă o soluţie optimă pentru protecţia mediului, reducerea emisiilor de CO2 şi a efectelor schimbărilor climatice, precum şi în ceea ce priveşte eficienţa energetică", a adăugat ministrul Attila Korodi.

Programul Casa Verde presupune acordarea de finanţări pentru persoane fizice şi juridice pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire. Finanţarea acordată pentru un dosar acceptat în program este de 6.000 sau 8.000 de lei, în funcţie de soluţia aleasă de sistemul ales de beneficiar.