Rusia, potrivit BP, se va situa în 2013 pe locul doi după producţia de combustibili lichizi, iar Arabia Saudită pe locul trei.

Analiştii de la BP consideră că Rusia şi Arabia Saudită se vor schimba cu locurile abia în 2023, iar în perspectiva anului 2027 arabii vor ocupa din nou primul loc în lume la producţia de combustibili lichizi.

Astfel, împreună cu SUA, Rusia şi Arabia Saudită vor deţine o treime din piaţa mondială de profil, conform aceleiaşi analize.

Până în 2030, potrivit companiei britanice, Rusia va rămâne cel mai mare exportator de gaze din lume – în primul rând pe seama cererii în creştere pe piaţa europeană. În plus, Rusia nu va pierde titlul de cel mai mare exportator de combustibili în general, iar volumul exporturilor va creşte cu 25 la sută. Având în vedere creşterea economiei pe ansamblu, Rusia va fi mai puţin dependentă de exporturile de energie decât Arabia Saudită.

Analiza BP menţionează de asemenea creşterea constantă a cererii de energie până în 2030, precum şi o modificare semnificativă în structura consumului. Astfel, ponderea petrolului în consumul mondial de energie va scădea sub 30 la sută, în timp ce cea a gazelor, dimpotrivă, va creşte, deşi nu va atinge nivelul petrolului.

Un paragraf separat în analiza BP se referă la ‘revoluţia gazelor de şist’. Compania britanică estimează o triplare a producţiei de gaze de şist în perioada 2010-2030, iar cea a şisturilor bituminoase va creşte de şase ori.
Sursa: Agerpres