Anul trecut grupul bancar britanic a realizat un profit de 21,9 miliarde de dolari, în creştere cu 15% faţă de 2010, dar sub estimările analiştilor, care se aşteptau la un câştig de 22,2 miliarde de dolari. Profitul realizat de HSBC include şi câştigurile de 3,9 miliarde de dolari realizate de pe urma valorii propriei datorii.

La divizia de investiţii, profitul a scăzut cu 24% la 7 miliarde de dolari, din cauza crizei datoriilor din zona euro care a încetinit activitatea de pe pieţele de capital în a doua jumătate a lui 2011.

Luna trecută HSBC a anunţat vânzarea operaţiunilor sale bancare din Costa Rica, El Salvador şi Honduras către Banco Davivienda S.A. din Columbia, pentru 801 milioane de dolari. Vânzarea face parte dintr-un şir de tranzacţii încheiate de HSBC după ce în 2011 banca a anunţat că are de gând să realizeze economii de până la 3,5 miliarde de dolari până în 2013 şi să elimine 30.000 de locuri de muncă la nivel global.

Printre activele pe care HSBC le-a vândut recent se află operaţiunile de carduri de credit din SUA, divizia de brokeraj din Canada şi operaţiunile de retail banking din Rusia, Chile şi Polonia. În decembrie, HSBC a vândut şi operaţiunile de private banking din Japonia către grupul elveţian Credit Suisse pentru 2,7 miliarde de dolari.

Decizia de vânzare a operaţiunilor bancare din Costa Rica, El Salvador şi Honduras este a 18-a tranzacţie din ultimele 12 luni, valoarea combinată a tranzacţiilor eliberând active riscante de peste 48 miliarde de dolari.

HSBC este o bancă înfiinţată la Hong Kong şi Shanghai în 1865 şi în mod tradiţional s-a concentrat pe piaţa asiatică. În prezent, HSBC are 7.500 de sucursale în peste 80 de ţări şi regiuni. Cu active de 2.720 miliarde de dolari, HSBC este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din lume.
Sursa: Agerpres