De obicei oficialii FMI au un discurs din care reiese optimismul. Ce te faci atunci când nici măcar FMI nu mai este optimist, el care este cel mai în măsură să facă aprecieri financiare și economice pentru că are acces la toate informațiile unui stat?

Despre ce vorbim mai exact? Un înalt economist al Fondului, "apropiat de cazul Greciei" dar al cărui nume nu a fost dezvăluit, a declarat pentru Wall Street Journal că se așteaptă ca Grecia să intre în faliment înainte de luna martie a anului 2012, sau poate chiar în acest an.

"Șansele unui nou program sunt foarte slabe", a mai spus oficialul citat de WSJ.
Grecia a activat în secret programul de asistenţă în caz de lipsă de lichiditate

Banca Centrală a Greciei a activat programul de asistență în caz de urgență privind lichiditatea, care este disponibil pentru băncile din zona euro care au nevoie de el, se arată într-un ziar de limbă greacă citat de Reuters.

Emergency Liquidity Assistance (ELA) este un program care se activează în cazul unor circumstanțe excepționale și presupune furnizarea de bani în caz de lipsă de lichiditate temporară pentru instituții sau piețe, conform definiției date de Banca Centrală Europeană.

Practic, Banca Centrală a Greciei poate furniza fonduri chiar și în timpul în care piețele financiare sunt închise.