Pâinea neambalată provoacă un scandal monstru. Totul a pornit de posibilitatea ca virusul COVID să se transmită prin intermediul ei. O serie de asociaţii acuză că pâinea neambalată este o sursă majoră de contaminare. În acest sens a fost promovat și un clip publicitar.

Imediat, ANPC şi ANSVSA s-au dezis de clip, după ce numele lor a fost menţionat în reclamă. La rândul ei, ROMPAN a acuzat că informaţiile din clip sunt „false, defăimătoare şi nefondate”.

Rezultatele studiilor conform cărora COVID-19 poate fi regăsit pe pâinea neambalată au fost transmise atât Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), cât şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Este vorba de studii realizate de Universitatea Bucureşti, Institutul Politehnic Bucureşti, precum şi de către alte organizaţii internaţionale. Asociaţiea Preţuieşte Calitatea a atacat subiectul și a spus că instituțiile sesizate nu au luat măsuri.

Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN consideră că în clipul publicitar există „informaţii false, defăimătoare şi nefondate”.

„Studiul realizat de Universitatea Bucureşti arată că virusul COVID-19 poate fi regăsit pe produsele de panificaţie neambalate mai multe ore de la contaminare. Studii similare care au arătat capacitatea de supravieţuire a virusului pe suprafeţe au fost făcut de multe alte organizaţii internaţionale. Institutul Politehnic Bucureşti prin Facultatea de Automatică a estimat matematic şansă de contaminare prin pâinea neambalată şi a rezultat că aproximativ 500 de persoane pot să se contamineze zilnic cu acest virus prin atingerea pâinii neambalate. Aceste studii au fost remise spre ştiinţă către ANPC şi ANSVSA, dar aceste instituţii nu au luat nicio măsură de prevenţie”, au precizat, în replică, Asociaţia Preţuieşte Calitatea, într-un comunicat de presă.

Adevărul despre riscul de pe pâinea neambalată

Potrivit sursei citate, organizaţia a decis să transmită publicului larg rezultatele acestor studii prin intermediul unui spot publicitar. “Textul spotului nu a fost întocmit sau agreat de ANPC şi ANSVSA”, spune organizația.

„Numele acestor instituţii apare în spot în contextul în care lor le revine responsabilitatea de a lua măsuri de prevenţie şi de asigurare a unor standarde de igienă şi siguranţă alimentară ţinând cont de concluziile studiilor menţionate”, se arată în comunicare. Potrivit sursei citate, vineri s-a solicitat distribuitorilor oprirea difuzării spotul. Această măsură s-a luat pentru a fi modificat corespunzător.

“Informăm reprezentanţii acestor instituţii că, indiferent dacă personal cred sau nu în existenţa COVID, că indiferent dacă personal cred că riscul de îmbolnăvire este scăzut şi ca urmare nu merită atenţia, că indiferent dacă personal cred sau nu în studiile efectuate de două dintre cele mai reputate instituţii academice din România, au obligaţia să asigure standarde înalte de protecţie alimentară.

Pâinea neambalată este depozitată pe paviment, expusă la rozătoare şi la insecte, expusă prin contactul cu manipulatorii şi cumpărătorii, la COVID. Fiecare dintre noi a avut ocazia să vadă persoane care testează cu mâna produse pe care ulterior le pun la loc în vitrină.

Pâinea neambalată nu poate fi spălată, dezinfectată sau în alt mod curăţată. În concluzie, solicităm ANSVSA să îşi respecte propriile regulamente care impun strict produse ambalate la raft, iar ANPC să oblige la etichetarea acestora”, avertizează Asociaţia Preţuieşte Calitatea.