ARMO: Scăpările legislative permit comercializarea în România a unor produse neconforme

Produsele vândute de platformele din afara Uniunii Europene, care nu se supun acelorași reglementări ca și companiile din statele membre, ajung pe piață profitând de lacune legislative pentru a evita controalele vamale, a afirmat joi Cristian Pelivan, director executiv al Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO), în cadrul unui eveniment de specialitate.

„Acum ne confruntăm cu ceea ce am putea numi contrabanda „gulerelor albe” pentru că se face sub ochii autorităţilor. Nu vorbim despre produse aduse, aşa cum se întâmplă în cazul ţigaretelor, cu drone, submarine sau cu bărci improvizate care trec graniţa ilegal, ci vorbim despre produse vândute cât de cât legal de către platforme din afara Uniunii Europene, dar care, din păcate, nu respectă aceleaşi reglementări precum companiile înregistrate în state membre ale Uniunii Europene – şi care se folosesc de tot felul de scăpări legislative pentru a ocoli controalele vamale”, a declarat Cristian Pelivan.

Controlul vamal nu există la produse sub 150 de euro

Președintele ARMO a explicat că, în Uniunea Europeană, orice comandă care nu depăşeşte suma de 150 euro nu este supusă controlului vamal.

„Atunci, aceste platforme împart comenzi mai mari, în comenzi mai mici, în mai multe colete, care să nu depăşească acest prag, să nu declanşeze acel filtru şi să livreze produse către consumatorii români şi europeni. De multe ori se constată că aceste produse nu sunt doar neconforme, ele sunt chiar toxice”, a mai spus Cristian Pelivan.

În urma unor analize efectuate asupra comenzilor de jucării de acest tip, s-a constatat că 100% dintre produsele comandate erau neconforme, iar o parte semnificativă dintre acestea conțineau substanțe toxice și interzise în Uniunea Europeană.

Directorul executiv al ARMO a spus că aceste produse au putut intra pentru că au evitat filtrele, exploatând scăpările legislative. El a întrebat de ce cumpără oamenii astfel de produse și a explicat că prețul este factorul determinant, nu doar în România, ci în întreaga lume. A menționat că acest fenomen este vizibil și în statele nordice, bogate, unde platformele din afara Uniunii Europene au câștigat o cotă de piață mare în ultimul an, dar și în Statele Unite.

Prețul face diferența

Potrivit lui Pelivan, prețul este principalul criteriu pe care consumatorii îl iau în considerare atunci când compară produse, fie că achiziționează jucării, bijuterii, țigări sau pesticide. El a adăugat că este o contrabandă a gulerelor albe și că din punct de vedere legal este greu de combătut, deoarece nu se poate monitoriza eficient frontierele. Produsele intră cu avionul, aterizează pe aeroportul din Ungaria și sunt aduse ulterior în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene prin intermediul curierilor.

În opinia sa, o statistică îngrijorătoare vine de la Comisia Europeană, potrivit căreia, în 2023, 2 miliarde de colete cu valoare sub 150 euro au intrat în Uniunea Europeană.

„Dintre acestea, 65% ar fi trebuit să fie supuse controlului vamal. Aşadar, este un volum imens de marfă neconformă care intră şi este achiziţionată de consumatori şi, fără să ştie, aceştia îşi pun de multe ori sănătate în pericol pentru că achiziţionează produse care nu sunt doar neconforme, ci de multe ori conţin substanţe toxice pentru sănătatea umană”, a adăugat Cristian Pelivan.