Profiturile se diminuează după ce mai mulţi ani de recolte consistente au afectat volatilitatea şi oportunităţile de trading, obligând companiile să strângă cureaua. În aceste condiţii, o serie de mari firme de trading precum Cofco International Ltd. şi-au reorganizat diviziile agricole în acest an, ceea ce a dus la plecarea mai multor şefi de departamente. 

"Piaţa s-a schimbat. Rezultatele nu mai sunt cele de odinioară. Aceasta a determinat firmele să reducă costurile şi să facă economii", a apreciat Miroslaw Marciniak, consultant la firma poloneză InfoGrain şi fost trader de cereale. 

Potrivit datelor Bloomberg, cel puţin 40 de manageri şi directori de top din agricultură au demisionat din funcţiile pe care le deţineau la firme de trading precum Archer-Daniels-Midland Co. şi Louis Dreyfus Co. în acest an. Chiar dacă în multe cazuri poziţiile lor au fost ocupate de altcineva, este vorba de o schimbare de gardă fără precedent. De asemenea, firma de recrutare Commodity Appointments Ltd. a estimat că agricultura a fost responsabilă pentru aproape jumătate din toate modificările de job în sectorul materiilor prime în acest an. 

Timp de o jumătate de secol industria de trading a fost dominată de un cvartet denumit "ABCD", format din ADM, Bunge Ltd., Cargill Inc. şi Louis Dreyfus. În ultimii ani însă, creşterea capacităţilor de stocare ale fermierilor şi mai multe date cu privire la pieţele disponibile permit cultivatorilor şi consumatorilor să încheie acorduri din ce în ce mai favorabile, în dauna marilor firme de trading. 

Restructurările din agricultură urmează o tendinţă similară înregistrată în anii precedenţi în sectorul metalelor industriale, unde încetinirea economiei chineze a dus la scăderea preţurilor, ceea ce a afectat firme de trading precum Noble Group Ltd., Trafigura Group Pte. În contrast, traderii de petrol nu au fost afectaţi până acum de scăderea preţului petrolului, care a început în 2014, unul dintre motive fiind volatilitatea preţurilor, precum şi o structură de piaţă cunoscută sub denumirea de contango, care permite traderilor să facă profit prin cumpărarea şi stocarea petrolului care va fi vândut la preţuri mai mari în viitor. 

"Trecem printr-o perioadă dificilă pentru traderii de produse agricole, iar acest lucru este valabil mai probabil pentru traderii de cereale decât pentru cei de energie şi metale", estimează Philippe Chalmin, profesor de istorie economică la Universitatea Paris-Dauphine. 

Giganţii au început deja restructurările. ADM a anunţat reduceri de personal în luna iulie după rezultate trimestriale dezamăgitoare şi pierderi de pe urma tranzacţiilor internaţionale, iar Bunge a dezvăluit un program de reducere a costurilor cu 250 milioane de dolari. Louis Dreyfus şi Cargill au vândut şi ei active, apreciind că piaţa este una dificilă. 

Cu toate acestea, restructurările de la giganţii "ABCD" ar putea oferi oportunităţi pentru firmele de trading mai mici. Freepoint Commodities LLC s-a extins prin recrutarea unor traderi de la rivalii mai mari, în timp ce firma ucraineană Kernel Holding SA a angajat o parte din foştii traderi de la Engelhart pentru a demara operaţiuni internaţionale concentrate pe seminţe oleagionoase. În plus, traderii au început să se reorienteze spre regiunea Mării Negre, unde oferta de produse agricole este în creştere, susţine Miroslaw Marciniak, consultant la firma poloneză InfoGrain.

AGERPRES