Asociatia Producatorilor de Automobile din Europa (ACEA) au cerut Comisiei Europene mai mult timp pentru atingerea target-ul in privinta emisiilor de dioxid de carbon ale masinilor noi, informeaza Associated Press. Target-ul presupune ca pana in 2012 emisiile de dioxid de carbon ale masinilor noi produse in Europa sa nu depaseasca 120 de grame pe kilometru. 

Producatorii de autovehicule au fost de acord cu reducerea emisiilor de dioxid de carbon dar au anuntat ca un termen mai realist ar fi 2015. Sergio Marchionne, presedintele ACEA, a declarat ca obiectivul de 120 de grame este valid dar este necesara participarea tuturor producatorilor de masini. De asemenea, a declarat ca intalnirea a fost convocata pentru a dovedi ca toti producatorii sunt de acord cu reducerea emisiilor de dioxid de carbon.  

Analistii auto considera ca nu toti producatorii sunt incantati de reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Producatorii germani, care fabrica masini mai mari, vor atinge mai greu targetul de 120 de grame decat cei care fabrica modele mai mici, precum cei italieni sau francezi. 

Stavros Dimas, comisarul european pentru mediu, a anuntat producatorii ca sunt pasibili de amenzi daca nu respecta standardele UE.  

Membrii Asociatiei Producatorilor Japonezi de Autovehicule au anuntat ca intentioneaza sa atinga un nivel al emisiilor de 140 de grame pe kilometru in 2009.

 

Sursa: AP