O recolta slabă de cacao în Ghana, al doilea mare producător mondial, va pune această ţară în în situaţia de a nu-şi putea îndeplini contractele de vânzări şi de asemenea va duce la creşterea preţurilor la acest produs pe piaţa mondială. Producţia de cacao din Ghana este gestionată de Cocobod, o instituţie de stat care fixează preţurile la cumpărare de la fermieri.

În luna octombrie a anului trecut, când a început sezonul 2014/2015, Cocobod a estimat că Ghana va produce peste un milion de tone de cacao dar ulterior a fost forţat să-şi revizuiască ţinta având în vedere pagubele provocate de vreme şi paraziţii care au afectat recolta.

'Cocobod nu îşi poate îndeplini ţinta revizuită pentru acest an', a declarat pentru Reuters un înalt oficial guvernamental. 'Ne aşteptăm la o medie de 5.000 de tone pe săptămână până la finele sezonului', a declarat o altă sursă.

În încercarea de a creşte producţia, care în prezent este cu 23% sub cea din sezonul 2013/2014, când Ghana a produs 900.000 de tone de cacao, Cocobod a decis să prelungească perioada de achiziţie. Vineri, instituţia a cerut cumpărătorilor să facă pregătiri pentru ca închiderea anul agricol, la mijlocul lunii septembrie, să fie urmată de debutul mai devreme al exerciţiului 2015/2016, care în mod normal demarează la începutul lunii octombrie.

O recoltă mai mică de cacao în Ghana ar putea crea probleme pentru producătorii de ciocolată premium precum Lindt, ale căror reţete se bazează pe marii producători de boabe de cacao de calitate ridicată. AGERPRES