Datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că producţia industrială a scăzut cu 1,6% în zona euro şi cu 1,2% în Uniunea Europeană în luna decembrie, comparativ cu luna precedentă. România are și ea un loc semnificativ în clasament.

Potrivit sursei citate, cele mai mari creşteri lunare ale producţiei industriale în decembrie au fost înregistrate în Danemarca (2,4%), Portugalia (1,8%), Estonia şi Luxemburg (ambele cu 1,6%) şi România (0,9%), cel mai sever declin fiind în Ungaria (minus 2,5%), Belgia (minus 1,9%) şi Finlanda (minus 0,9%).

Totodată, pe ansamblul anului trecut, producţia industrială a scăzut cu 8,7% în zona euro şi cu 8% în Uniunea Europeană, comparativ cu 2019.

De asemenea, în luna noiembrie a anului trecut, producţia industrială a crescut cu 2,6% în zona euro şi cu 2,3% în Uniunea Europeană.

De cealaltă parte, în luna decembrie, comparativ cu perioada similară din 2019, producţia industrială a scăzut cu 0,8% în zona euro şi cu 0,4% în Uniunea Europeană.

Cele mai importante creşteri în decembrie comparativ cu luna similară din 2019 au fost în Slovacia (6,8%), Polonia (6,1%) şi Letonia (4,7%), iar cel mai sever declin a fost în Belgia (minus 4,6%), Malta şi Portugalia (ambele cu minus 4,3%).

România a înregistrat în decembrie o creştere anuală de 0,2% a producţiei industriale, după un declin de 0,5% în noiembrie.

Producția industrială în România

Totodată, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică, producţia industrială (serie brută) a României a scăzut în 2020 cu 9,2% faţă de anul anterior, din cauza declinului înregistrat de cele trei sectoare industriale, respectiv industria prelucrătoare, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Mai exact, sursa citată precizează că în anul 2020, industria prelucrătoare a scăzut cu 10,2%, industria extractivă cu 9,9% şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 2,7%.

De asemenea, conform INS, în luna decembrie 2020, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 8,8%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 13,1%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 13,7%, respectiv cu 3,9%.

În ceea ce privește producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, aceasta a crescut faţă de luna precedentă cu 0,9%, datorită creşterilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria extractivă (+3,4%), industria prelucrătoare (+0,5%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+ 0,4%).

Același lucru s-a întâmplat și cu producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, care a crescut cu 1,6%, susţinută de creşterile producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3%) şi industriei prelucrătoare (+1,2%). Industria extractivă a scăzut cu 4,4%.