Producţia industrială a scăzut în august, faţă de luna precedentă, atât ca serie brută, cât şi ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 15,8%, respectiv 0,3%, iar după primele opt luni au fost înregistrate declinuri de 9,1%, respectiv 9,2%, a anunţat INS.

Scăderea din luna august a fost determinată de involuţia industriei prelucrătoare (-18,5%) şi de cea a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,8%). Pe de altă parte, industria extractivă a înregistrat un avans de 3,5%.

„Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor de capital (-37,6%), industria bunurilor de uz curent (-11,6%), industria bunurilor intermediare (-6,1%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-4,3%), în timp ce industria energetică a crescut cu 0,9%”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Căderi pe toate grupele

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 9,2% în primele opt luni faţă de aceeaşi perioadă din 2008, din cauza declinurilor consemnate de industria prelucrătoare (-11,4%) şi cea extractivă (-10,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 3%.

Pe marile grupe industriale au fost înregistrate scăderi la toate categoriile de bunuri, respectiv industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-16,6%), a bunurilor intermediare (-14,7%), a bunurilor de uz curent (-8,4%), a bunurilor de capital (-6,8%) şi industria energetică (-1,6%).

SURSA: Mediafax