Producţia de vin de anul acesta va fi cu aproape un milion de hectolitrri mai mică decât cea de anul trecut, estimează reprezentanţii Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, care spun însă că este puţin probabil ca preţul vinului românesc să crească semnificativ.

Condiţiile meteorologice din acest an au afectat culturile de viţă-de-vie, specialiştii estimând că producţia de vin de anul acesta va fi cu aproape un milion de hectolitri mai mică decât cea de anul trecut.

“Ca o estimare generală a Patronatului Vinului, la nivel naţional anul trecut vorbeam de o producţie de 6,3 milioane hectolitri, anul acesta producţia va fi undeva în jur de 5,5 milioane hectolitri” a declarat, marţi, Dan Ilie, PR la Patronatul Naţional al Viei şi Vinului, în cadrul conferinţei “Consolidarea patronatului şi dezvoltarea capacităţii acestuia de a participa la procesul decizional” ce s-a desfăşurat, marţi, în localitatea prahoveană Valea Călugărească.

Întrebat dacă scăderea producţiei de vin va duce la creşterea preţului vinului românesc, Dan Ilie a spus că, deşi toţi indicatorii ar duce către ideea majorării preţurilor, nu crede că acest lucru se va întâmpla.

“E posibil ca producătorul care creşte preţul foarte mult să ofere consumatorului o sticlă mult prea grea, la figurat, iar raftul şi sacoşa consumatorului să nu ţină şi nu ştiu dacă-şi permite cineva luxul acesta. Există strategii de marketing, strategii de vânzări, majoritatea producătorilor încep să se orienteze şi către vinurile economice, să nu le numesc ieftine, pentru că aceasta e situaţia în piaţă şi se reflectă şi în sectorulviti-vinicol”, a apreciat reprezentantul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului.

SURSA: Mediafax