"Producătorii de produse din carne din Europa nu sunt obligaţi, prin Ordinul 560, să se alinieze la reţetele din România şi atunci ne creează nouă, ca industrie, un dezavantaj de preţ şi de competiţie, nu dezavantaj de calitate pentru că sigur produsele noastre sunt mai calitative decât cele care vin din piaţa europeană. Atunci noi am încercat, ca şi industrie a cărnii, dacă acest ordin nu poate fi modificat atunci să fie abrogat şi să se alinieze absolut toţi producătorii, pentru că vorbim de o piaţă europeană şi nu vorbim numai din piaţa din România, la acelaşi standard, tocmai pentru a avea acelaşi preţ şi în cadrul aceluiaşi preţ consumatorul să poată să aleagă produsul mai bun calitativ", a declarat Mănăstireanu. 

Acesta a arătat că producătorii discută cu autorităţile competente pentru modificarea sau abrogarea ordinului. 

Mănăstireanu a explicat că, potrivit Ordinului 560, orice produs din România are o anumită reţetă impusă. De exemplu, cârnaţii cabanos se produc printr-o dublă afumare, în timp ce produsele care vin de pe piaţa europeană nu sunt obligate să respecte acest standard iar cabanoşii pot fi afumaţi o singură dată. 

Ordin 560 din 16 august 2006 a fost emis de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii Publice, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a fost publicat în Monitorul Oficial din 8 ianuarie 2007. 

Ordinul prezintă norme care reglementează condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească produsele din carne pentru a fi produse şi comercializate pe teritoriul României.

AGERPRES