'Într-un prim demers comun de salvare a producătorilor din sectorul regenerabilelor, cele cinci asociaţii ce reprezintă industria energiei regenerabile reclamă, la unison, noua cotă anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie. Această cotă care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi a fost stabilită de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, de 12,15% faţă de 17% cât era iniţial stabilit în Legea 220, în baza căreia toţi producătorii şi-au făcut planurile de afaceri. Menţinerea cotei la un nivel foarte mic pentru al treilea an la rând este lovitura de graţie pentru o mare parte dintre producătorii de energie din surse regenerabile', se arată în comunicat. 

Reprezentanţii asociaţiilor din industria regenerabilelor semnalează că în ultimele luni au fost puşi în faţa unei situaţii fără precedent: pe Piaţa Certificatelor Verzi – PCV nu s-a tranzacţionat niciun certificat verde la ultimele două sesiuni de tranzacţionare şi susţin că principala cauză a acestei situaţii este reducerea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi. 

'Situaţia este alarmantă. Reducerea cotei în 2014 şi în 2015 şi menţinerea acesteia în continuare la un nivel scăzut de 12,15% faţă de 17% cât era stabilit în Legea 220, generează un excedent uriaş de certificate verzi care devin azi doar hârtii fără valoare. Această decizie, cuplată cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni şi impozitarea certificatelor verzi la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării înseamnă faliment iminent pentru marea parte dintre producătorii mici şi medii. PATRES a tras semnale de alarmă referitor la lipsa tranzacţiilor cu certificate verzi pe PCV, situaţie cu efecte deosebit de grave pentru o mare parte din investitorii în domeniul regenerabilelor', a afirmat Viorel Lefter, preşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES. 

La rândul său, Cătălina Dragomir, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), menţionează că decizia ANRE de a ignora semnalele transmise de către piaţă şi de a menţine un nivel al cotei mult sub necesităţile economice ale producătorilor de energie regenerabilă 'creează un precedent periculos al cărui efect sunt convinsă că nu a fost evaluat corespunzător". 

Bogdan Popa, preşedintele Asociaţiei Române pentru Microhidroenergie (ARmHE) consideră că reducerea cotei obligatorii de energie regenerabilă reprezintă o nouă lovitură pentru o industrie muribundă. 

'Pentru producătorii de energie electrică în microhidrocentrale ce beneficiază de programul de susţinere cu certificate verzi, reducerea cotei obligatorii de energie regenerabilă de către ANRE ar echivala cu o nouă lovitură dată unei industrii oricum muribunde, având în vedere că aceasta se adaugă altor lovituri sub centură date de autorităţi în ultimii doi ani. Printre acestea nu putem să nu amintim: taxa pe stâlp aplicată fără norme de aplicare, chiriiile pe albie în extravilan la nivel de centrul Bucureştiului, taxa exorbitantă pe o apă care nu este consumată, ci doar utilizată, prin turbinare, aceasta nefiind afectată cu nimic', a explicat Popa. 

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA), Ciprian Glodeanu, susţine că pentru a putea rebalansa cu adevărat sectorul energiei regenerabile din România este 'imperios necesar' majorarea cotei anuale obligatorii, pentru a putea menţine o piaţă predictibilă, stabilă şi funcţională. 

' Doar prin majorarea acestei cote va exista o reechilibare a pieţei de energie şi se va evita adâncirea pierderilor suferite de producătorii de energie regenerabilă, în special mici producători", a declarat Ciprian Glodeanu. 

Şi Ilias Papagiorgiadis, preşedinte ARBIO, susţine că este nevoie să se crească substanţial cota anuală anunţată de ANRE, 'pentru a închide gaura existentă astăzi între cererea şi oferta certificatelor'. 

'În condiţiile date, Asociaţiile din sectorul energiei regenerabile, ce reprezintă interesele producătorilor solicită, în mod imperios, în ceasul al doisprezecelea, autorităţilor responsabile să demareze un proces real de consultare care să conducă la luarea unor decizii corecte şi stabilirea unor mecanisme echitabile şi predictibile de piaţă pentru toţi participanţii la piaţă. Asociaţiile din sectorul regenerabilelor susţin identificarea acelui punct de echilibru pentru cotă, care să fie suportabil pentru consumatorul final, dar în acelaşi timp să nu împingă investiţiile deja realizate în domeniu (în valoare de peste 7 miliarde de euro) spre un faliment cert', se menţionează în comunicat.

AGERPRES