Anul trecut, Rusia a fost responsabilă pentru 8% din vehiculele vândute de grupul Renault, cel mai ridicat procentaj din rândul constructorilor auto străini. Pe locul al doilea se situează Kia cu 7,2% urmată de Hyundai Motor Co. cu 3,8%.

'Rusia ar putea deveni o problemă pentru constructorii auto', a estimat analistul Commerzbank, Sascha Gommel. 'În ceea ce priveşte expunerea directă, Renault este probabil cel mai dependent iar piaţa rusească este foarte profitabilă pentru ei. Ar avea un impact semnificativ asupra câştigurilor', a mai spus analistul.

Piaţa auto din Rusia a înregistrat o scădere de 4% în primele două luni ale anului şi o contracţie de 5,5% în 2013, după trei ani de creştere. Sascha Gommel estimează că vânzările de autovehicule în Rusia ar putea înregistra o scădere de o singură cifră în acest an. La o populaţie de 142 milioane de persoane, în Rusia s-au vândut anul trecut 2,78 milioane autoturisme, faţă de 2,95 milioane în Germania, cea mai mare piaţă auto din Europa, care are o populaţie de aproximativ 80 de milioane.

Capacitatea constructorilor auto de genul Renault, care au uzine de asamblare în Rusia, de a face faţă unui embargou complet va depinde de procentul componentelor produse locale, care ar putea diminua pierderea veniturilor prin evitarea fluctuaţiilor valutare şi a întreruperilor în aprovizionare, a apreciat la rândul său analistul Barclays Bank, Kristina Church.

În luna ianuarie, pe primul loc în topul celor mai bine vândute maşini în Rusia s-a situat modelul Lada Granta (cu 8.255 unităţi), fabricat de AvtoVAZ. Pe locul trei, cu 5.590 de unităţi, a fost modelul Duster, pe locul nouă, cu 3.004 unităţi, s-a situat modelul Logan, în timp ce locul 11 a fost ocupat de modelul Sandero, cu 2.795 de unităţi. Duster, Logan şi Sandero sunt fabricate de Renault.

Alianţa Renault-Nissan urmează să preia în cursul acestui an controlul la AvtoVAZ, cel mai mare constructor auto din Rusia. Împreună, Renault, Nissan şi AvtoVAZ controlează 30% din piaţa auto din Rusia, obiectivul fixat de directorul general Carlos Ghosn fiind atingerea unei cote de piaţă de 40%, în anul 2016.
Sursa: Agerpres