Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr a avut o întâlnire, vineri, cu o delegaţie a Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR). 

"Procurorul general – răspunzând unei solicitări a CNMR – a precizat că strategia de politică penală a statului este făcută de Guvern, dar strategia trebuie propusă de practicieni, pentru că ei pot aprecia cel mai corect modul în care evoluează criminalitatea. În acelaşi context, domnul Augustin Lazăr a subliniat că o lege nu poate ignora punctul de vedere al specialiştilor şi că situaţia ideală o reprezintă aceea potrivit căreia amendarea codurilor penale să nu se facă prin ordonanţe de urgenţă, ci de către Parlament", se arată într-un document citat de Agerpres. 

Conform aceleiaşi surse, procurorul general şi-a exprimat, în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii CMNR, disponibilitatea de a purta un dialog deschis, transparent, cu reprezentanţii societăţii civile şi ai sindicatelor, pe probleme de larg interes public şi în măsura în care acestea se circumscriu competenţelor prevăzute de lege pentru PÎCCJ. 

La rândul lor, reprezentanţii CNMR au prezentat conducerii PÎCCJ opinii în legătură cu adoptarea de către Guvern a unor acte normative care privesc activitatea sistemului judiciar, precum şi câteva preocupări punctuale referitoare la colaborarea în domeniul educaţiei juridice şi necesitatea protejării fondului forestier. 

"Domnul Augustin Lazăr le-a precizat invitaţilor că, încă de la preluarea mandatului, principala misiune a sa şi a echipei sale a fost creşterea gradului de încredere în justiţie al opiniei publice. Totodată, procurorul general a făcut o sinteză a punctelor comune care au reieşit din cursul discuţiilor, respectiv: necesitatea abordării prin dialog a situaţiilor de criză şi cu respectarea principiului separării puterilor în stat; preocuparea pentru apărarea fondului forestier, fiind menţionat în acest sens unul dintre obiectivele Ministerului Public, respectiv – 'Justiţia verde'; interesul pentru creşterea ponderii educaţiei juridice în sistemul naţional de învăţământ", se mai menţionează în comunicat.