În timp ce al doilea proces de destituire a lui Donald Trump a început, republicanii din Senat care vânează o candidatură prezidențială în 2024 au alte preocupări. Fac calcule politice privind gestionarea cât mai bună a procesului, astfel încât să fie avantajați într-o posibilă cursă a alegerilor primare, arată o analiză publicată de NationalInterest.

Deși, probabil, verdictul va fi achitarea lui Trump, senatorii republicani care au planuri pentru 2024 vor trebui să facă apel la diversele tabare ale partidului. După ce, în ​​ultimii patru ani, partidul a fost scindat: unii de partea sloganului MAGA al lui Trump, ceilalți- adepți ai ideologiei republicane tradiționaliste.

Candidații trebuie să mențină un echilibru între aceste tabere. Pentru senatori ca Ted Cruz și Josh Hawley, care formează deja baza solidă a susținătorilor pro Trump, și se află pe lista scurtă ca potențiali candidați în alegerile primare, va fi mai dificil.

Mai ales după ce mulți republicani s-au distanțat de Trump după alegeri, în căutarea unui nou lider al partidului. Deși fiecare dintre potențialii candidați va vota probabil pentru achitarea lui Trump, abordarea din această săptămână va fi un prim indiciu al modului în care vor naviga în era post-Trump.

„Senatorii republicani care iau în calcul o candidatură pentru președinție au un singur lucru în gînd: alegătorii republicani. Dar acum acei alegători sunt loiali lui Trump.

Așa că vor căuta orice „cârlig constituțional” pentru a se agăța de el, în timp ce votează împotriva acuzării”, a declarat Russell Muirhead, profesor de democrație și politică la Dartmouth College.

„Nimeni nu știe cât va dura controlul lui Trump asupra partidului și orice candidat care va lua o poziție fermă în acest proces de punere sub acuzare va risca dacă vrea să candideze din nou pentru un loc în Senat sau la președinție”, spune Ken Kollman, profesor de științe politice la Universitatea din Michigan.

„Nimeni nu poate prezice cum vor evolua lucrurile”, adaugă acesta. În plus, mai spune el, Cruz și Hawley pariază că influența lui Trump va dura mai bine de patru ani. Și ca ei sunt mulți în tabăra republicană.

Ținând cont de aceste scindări din partid și de cât de multă simpatie se mai bucură fostul președinte, potențialii candidați prezidențiabili din 2024 la Senat vor vota pentru achitarea lui Trump. Chiar dacă nu au fost de acord cu acțiunile lui.

De asemenea, senatorii republicani se vor concentra acum pe democrați și pe lipsa lor de răspundere în cazul revoltelor din vară, după uciderea lui George Floyd. „Democrații dau dovadă de multă ipocrizie în acest moment”, a declarat Ted Cruz, argumentând că procedurile de punere sub acuzare a lui Trump au fost declanșate de „furia partizană”.

„În ultimii ani, americanii au asistat cum circul a venit la Washington”, afirmă Paul Bracken, profesor de științe politice la Universitatea Yale. „Iar acum văd că nu se mai dă dus. Candidații republicani care înțeleg asta, vor trebui să arate că revenirea la normalitate e mai importantă decât cine în ce arenă de circ joacă”.