Mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech au fost returnate companiei în Statele Unite după pe timpul transportului, temperatura din tăvile în care erau transportate a scăzut cu mult sub temperatura recomandată, potrivit CNBC.

Vaccinul Pfizer, dezvoltat alături de compania germană BioNTech, are nevoie să fie ținut la o temperatură de aproximativ minus 70 de grade Celsius. Fiolele cu vaccin sunt depozitate în tăvi, care conţin cel puţin 975 de doze fiecare, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite.

Generalul Gustave Perna, cel care supraveghează programul de vaccinare din SUA, cunoscut drept Operation Warp Speed, a spus că două tăvi (o tavă conține aproape 1.000 de doze) care au ajuns în două locaţii separate din California vor fi returnate companiei Pfizer. Acest lucru s-a repetat și la un transport în Alabama.

Aproape 3.000 de doze au fost returnate companiei Pfizer

El a precizat că vaccinul nu a fost scos din camion. „Le-am returnat imediat înapoi la Pfizer şi am înlocuit cele două tăvi. Lucrăm acum cu FDA, CDC, FDA şi Pfizer pentru a stabili dacă această anomalie poate genera probleme de siguranță”.

„În Alabama au fost primite într-o locaţie două tăvi. S-a petrecut aceeaşi anomalie, minus 92. Am reuşit să oprim şi să punem în carantină vaccinul şi să înlocuim transportul”, a adăugat el.

Compania Pfizer nu a făcut vreun comentariu în legătură cu acest incident până în momentul de față.

Nu este clar ce a cauzat scăderea temperaturii de depozitare. Un purtător de cuvânt al Pfizer a emis următoarea declarație: „Expedierile returnate – în total aproximativ 3000 de doze – vor fi revizuite intern de Pfizer în cadrul procesului nostru de investigare a calității, cu toate acestea, viziunea Pfizer este că clienții săi nu ar trebui să aștepte cât timp vor avea loc aceste verificări. Așa cum a fost proiectat, corpul de control a fost capabil să intercepteze aceste transporturi și să trimită fără probleme noi vaccinuri pentru a fi livrate clienților.”