Dacia Duster 3 – rezultat îngrijorător de siguranță, 3 din 5 stele EuroNCAP

Dacia Duster 3, noul model al celebrului producător român, aduce îmbunătățiri semnificative față de generațiile anterioare. SUV-ul subcompact prezintă un design mai robust, utilizează materiale durabile și oferă un interior mai spațios.

De asemenea, vine cu opțiuni de propulsie electrificate, inclusiv variante mild-hybrid și full-hybrid, eliminând motorizările diesel din oferta sa.

În ciuda acestor îmbunătățiri, EuroNCAP, organizația independentă cunoscută pentru teste riguroase de siguranță, a acordat recent trei stele din cinci posibile noului Dacia Duster în testele sale, o evaluare similară cu cea a modelului japonez Suzuki Swift.

Iată cum au fost evaluate noile Dacia Duster 3 în testele de siguranță EuroNCAP:

  • Siguranța adulților: 70%
  • Siguranța copiilor: 84%
  • Sisteme de siguranță activă: 57%
  • Impactul cu pietonii: 60%

Modelul testat a fost Dacia Duster 3 echipat cu motor hibrid de 1,6 litri. Aceste rezultate reflectă orientarea Dacia de a produce mașini accesibile ca preț, dar cu mai puține tehnologii de siguranță activă.

Strategia Dacia – minimizarea costurilor și crearea de mașini durabile

EuroNCAP a subliniat că strategia Dacia, cunoscută ca „Smart Engineering”, se concentrează pe minimizarea costurilor și pe crearea de mașini robuste și durabile.

Organizația a clarificat că nu va impune obligatoriu elemente considerate neesențiale sau pentru care clienții nu sunt dispuși să plătească extra.

În aceeași serie de teste, modelele mai scumpe precum Volkswagen Passat, Mercedes Clasa E și Skoda Superb au obținut cinci stele, evidențiind diferențele semnificative de performanță și dotări între segmentele de preț.

De asemenea, în aprilie 2022, Dacia Jogger a primit doar o stea în evaluările EuroNCAP, din cauza lipsei avertizării pentru centura de siguranță la al treilea rând de scaune în versiunea cu șapte locuri.

În ultimii ani, criteriile testelor de impact EuroNCAP s-au modificat considerabil. Mașinile care ar fi obținut cinci stele în 2013 pot să nu mai atingă nici măcar trei stele în urma noilor reglementări mai stricte.

Aceste actualizări reflectă evoluția cerințelor de siguranță pentru vehicule, cu o concentrare crescută pe integrarea sistemelor electronice de siguranță în dotarea standard.

Prin urmare, obținerea a trei stele de către Dacia Duster 3 în testele EuroNCAP reprezintă o realizare semnificativă în contextul actual, evidențiind un echilibru adecvat între accesibilitate și siguranță.