Deputatul israelian Gideon Saar, rival al lui Benjamin Netanyahu în cadrul partidului Likud, a anunţat marţi înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, afirmând că nu îl mai poate „susţine” pe premier, notează AFP. În vârstă de 53 de ani, Gideon Saar este o cunoscută figură din marele partid de dreapta israelian şi a fost de mai multe ori ministru în guvernele Netanyahu între 2009 şi 2014.

O nouă mișcare politică în Israel

„Voi crea o nouă mişcare politică cu obiectivul de a-l înlocui pe Netanyahu”, a anunţat Saar în direct la televiziune.

El a declarat că miercuri îşi va prezenta scrisoarea de demisie din parlamentul israelian şi va candida pentru postul de prim-ministru la viitoarele alegeri.

„Nu mai pot susţine un guvern condus de Netanyahu. Israelul are nevoie de unitate şi stabilitate, iar Netanyahu nu îi poate aduce nici una, nici cealaltă”, a subliniat Saar, a cărui rivalitate cu prim-ministrul a devenit de notorietate publică, popularitatea sa fiind pe un trend ascendent în cadrul partidului.

Fost colaborator apropiat al lui Netanyahu, el a fost printre primii care a cerut organizarea de primare pentru a desemna noul şef al partidului, în 2019, după inculparea prim-ministrului pentru corupţie. Cel mai longeviv şef de guvern din istoria Israelului, Netanyahu a refuzat să numească un succesor şi Saar l-a acuzat anul trecut de câteva ori că doreşte să îl îndepărteze.

Avocat şi jurnalist, Gideon Saar a intrat în politică în 1999 ca secretar al guvernului sub Netanyahu. El a fost ales pentru prima dată în parlament în 2003. După o absenţă din viaţa politică între 2014 şi 2017, el şi-a anunţat revenirea şi a încercat fără succes, în 2019, să preia conducerea Likud în dauna lui Netanyahu.

Marcat mai la dreapta decât premierul, el se pronunţă în favoarea anexării coloniilor israeliene din Cisiordania şi a îndemnat la restrângerea atribuţiilor Curţii Supreme în deciziile asupra problemelor constituţionale.

Săptămâna trecută, deputaţii israelieni au adoptat, în cadrul unui vot preliminar, o moţiune a opoziţiei pentru dizolvarea parlamentului şi convocarea de noi alegeri legislative. O disoluţie a parlamentului ar determina organizarea celui de-al patrulea rând de alegeri legislative în mai puţin de doi ani în Israel, după ce trei scrutinuri precedente au plasat forţele premierului Benjamin Netanyahu şi cele ale lui Benny Gantz, fost şef al Statului Major al armatei israeliene, pe poziţii de egalitate.