Comisiile de buget-finanţe au reluat, duminică dimineaţă, după îndelungi dezbateri, votul asupra proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010, acesta fiind adoptat, cu 32 de voturi „pentru”.

Decizia de reluare a votului a fost luată deoarece, în cazul în care plenul Parlamentului ar fi fost de acord cu respingerea proiectului de lege, ar fi rămas în vigoare bugetul asigurărilor sociale din 2009, respectiv pensiile ar fi fost mai mici, la nivelul anului trecut.

„E o chestiune la care va trebui să dăm explicaţii cu toţii. Ce propunem plenului? La ICR am respins propunerea de buget pe 2010 şi am aprobat bugetul la nivelul anului 2009. La bugetul asigurărilor sociale cum facem? (…) Ar fi păcat să plecăm acum să lăsăm o chestiune neclarificată. Eu sunt de acord că a picat la vot propunerea de buget, dar haideţi să vedem ce punem în loc”, a fost intervenţia lui Ştefan Viorel, care a stârnit lungi dezbateri ale membrilor comisiilor de buget-finanţe.

La rândul său, Eugen Nicolăescu a susţinut că plenul Parlamentului decide dacă bugetul asigurărilor sociale este adoptat.

După lungi dezbateri, parlamentarii prezenţi au ajuns la concluzia că, dacă plenul Parlamentului respinge proiectul de lege al bugetului asigurărilor sociale, rămâne în vigoare bugetul asigurărilor sociale din anul precedent.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a afirmat că nivelul pensiilor din 2009 este mai mic decât cel din 2010.

„Vreau să subliniez că pensia, dacă rămâne ca anul trecut, trebuie să ştiţi că a fost indexată în aprilie cu 3% şi în octombrie cu 2%. Deci, dacă aducem pensia de anul trecut, în termeni nominali, pensia e mult mai mică”, a spus Gherghina.

Propunerea deputatului PSD Vasile Bleotu (PSD) de reluare a votului a fost admisă de cei prezenţi cu 27 de voturi.

În final, 32 de parlamentari au votat în favoarea proiectului de lege privind bugetul asigurărilor sociale. Anunţul rezultatului votului a generat aplauzele celor prezenţi.

SURSA: Mediafax