Nuclearelectrica, compania care operează centrala a făcut anunțul. Potrivit sursei citate, joi dimineață, reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional.

Acest lucru vine ca urmare a declanşării întrerupătoarelor de livrare a energiei în SEN, anunţă Nuclearelectrica. De menționat este faptul că cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

În acest context, specialiștii de la CNE Cernavodă au început deja să investigheze cauza care a dus la această întrerupere, percizează sursa citată.

„Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în dimineaţa zilei de 14 octombrie 2021 ca urmare a declansşării întrerupatoarelor de livrare a energiei în Sistemul Energetic Naţional. Specialiştii CNE Cernavodă investighează cauza care a condus la declanşarea întrerupătoarelor de livrare a energiei, fapt care a determinat deconectarea automată a Unităţii 2 de la SEN”, anunţă compania.

Compania a mai anunțat faptul că deconectarea automată a Unităţii 2 s-a produs în condiţii de siguranţă, iar toate sistemele unităţii funcționează și răspund conform proiectului în astfel de situaţii, fără a exista probleme.

Deconectarea reactorului 2 a fost făcută în condiții de siguranță

Sursa citată mai precizează că va veni cu noi informații referitoare la această situație, după ce Unitatea 2 va fi reconectată la SEN.

„Deconectarea automată a Unităţii 2 precum şi lucrările de remediere nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător. Nuclearelectrica va reveni cu un comunicat de presă la momentul reconectării Unităţii 2 la SEN”, precizează compania.

Amintim faptul că la mijlocul lunii septembrie, Nuclearelectrica anunța că reactorul 1 va funcţiona la putere redusă timp de câteva zile în vederea efectuării unor lucrări de reparaţie la un echipament din partea clasică.

„Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 1 a CNE Cernavodă va funcţiona la putere redusă, începând cu ora 01:00, din data de 18 septembrie 2021, în vederea efectuării unor lucrări de reparaţie la un echipament din partea clasică”, informează compania.

Sursa citată preciza atunci că reducerea de putere este necesară deoarece lucrările nu se pot executa cu unitatea la putere nominală, iar dupa finalizarea activităţilor, Unitatea 1 va reveni la putere nominală.

„Reducerea de putere controlată şi realizarea lucrărilor sunt pregătite şi organizate conform procedurilor aprobate pentru a se efectua în deplină siguranţă”, menţionează compania.

De menționat este faptul că în prima jumătate a anului 2021, Nuclearelectrica a realizat un profit net de 385,4 milioane de lei, în creştere cu 12,3% faţă de perioada similară a anului anterior. Totodată, veniturile din exploatare au urcat cu aproape 17%, la 1,38 miliarde lei.