Șocul economic al pendemiei capătă proporţii tot mai mari. O imagine este adusă de datele făcute publice de Eurostat, Biroul European de Statistică, care relevă că Uniunea Europeană a înregistrat cea mai gravă scădere economică de când au început evaluările periodice, adică din 1995.

Probleme mari în Spania

În trimestrul II din 2020, marcat de măsurile de izolare din majoritatea statelor membre, Produsul Intern Brut a înregistrat un declin de peste 12 la sută în zona euro şi de aproape 12 procente în întreaga Uniune, comparativ cu precedentele trei luni. Cea mai severă scădere a fost în Spania, de peste 18 la sută, unde trăiesc şi foarte mulţi români. Şi ei au fost puternic afectaţi de evoluţia economică.

Pentru prima dată în ultimii 13 ani, în Spania, aproape 100.000 de români iau ajutor oficial de șomaj, după ce au rămas fără serviciu. Unii se adaptează și rezistă, așa cum este Gabriel, un român din regiunea Madrid, care tocmai şi-a închis afacerea și a început să muncească în construcții.

Măsurile de izolare au avut un impact uriaș asupra consumului din Spania, astfel încât în trimestrul al doilea al anului, între lunile aprilie și iunie, Produsul Intern Brut a înregistrat cea mai mare cădere din 1970 încoace, investițiile au scăzut și ele cu peste 22%, iar locurile de muncă s-au redus cu mai mult de 21 de procente. Asociațiile întreprinzătorilor avertizează că cea mai rea situație se va înregistra în următoarele luni, conform Radio România Actualități.